Kris för biologisk mångfald diskuteras i Rom

Rom, 200227 (IPS) – Politiker, experter och aktivister samlas denna vecka i Rom för att diskutera hur världens biologiska mångfald ska kunna skyddas i framtiden. De ska lägga grunden till nya mål för det som brukar kallas ett Parisavtal för biodiversitet.

Mötet ska föra arbetet framåt inför FN:s stora konferens om biologisk mångfald i höst där nya internationella mål för de kommande tio åren ska slås fast.

– Världen ser på och väntar på resultat, säger Elizabeth Maruma Mrema till IPS.

Hon är tillförordnad ordförande för sekretariatet för FN-konventionen om biologisk mångfald, CBD, och refererar till en studie från FN-organet FAO som varnar för utvecklingen. I rapporten påpekas att många av de viktigaste delarna i de ekosystem sin behövs för produktionen av mat är på nedgång, samtidigt som nästan en tredjedel av alla fiskbestånd är utsatta för överfiske.

Detta är bara några av de akuta frågor som kommer att diskuteras i samband med mötet i Rom, som pågår hela veckan. Tanken var att de nu pågående förhandlingarna skulle genomföras i Kunming i Kina, men efter coronavirus-utbrottet flyttades mötet i stället till Rom.

År 2018 beslutades att det skulle tillsättas en arbetsgrupp med uppgift att ta fram en text till ett ramverk som ska ligga till grund för arbetet för att skydda den biologiska mångfalden efter 2020. Det pågående mötet i Rom är det andra som äger rum, och målet är att det nu ska göras ordentliga framsteg i förhandlingarna, och att olika aspekter av hela det ambitiösa projektet ska tas upp till diskussion. Sedan ska ett ramverk ställas samman, vilket ska klubbas officiellt vid den stora konferensen om biologisk mångfald som ska hållas i oktober i Kina.

Under veckan kommer olika arbetsgrupper att diskutera frågor som berör den biologiska mångfalden, men också frågor kring matproduktion och fiske, samt behovet av att alla grupper måste få göra sig hörda. För att skapa ett fungerande ramverk finns representanter för såväl det civila samhället, näringslivet, representanter för ursprungsbefolkningar, lokalbefolkningar, kvinnor och ungdomar på plats.

Många organisationer har dessutom bidragit med rapporter med fokus på biologisk mångfald och livsmedelssystem.

En mycket viktig grupp i skyddet av den biologiska mångfalden är ursprungsbefolkningarna, och Aslak Holmberg, som representerar den gruppen, menar att beslutsfattare har mycket att lära av urfolken. Han säger till IPS att man har ett mycket viktigt budskap att föra fram vid förhandlingarna.

– Urfolks och lokala befolkningars förvaltning av naturresurser innebär ett skydd för den biologiska mångfalden. Detta eftersom den bygger på balans med naturen. Biologisk och kulturell mångfald hänger samman, och med detta menar jag att det för urfolken ligger i kulturen att nyttja markerna på ett hållbart sätt. Detta är det budskap vi vill föra fram, säger Aslak Holmberg.

Även företrädare för näringslivet finns på plats. Eva Zabey, ordförande för gruppen Business for Nature Coalition, säger att det är positivt att CBD:s sekretariat engagerat näringslivet i arbetet med det nya ramverket. Hennes grupp består av inflytelserika internationella näringslivsorganisationer.

– Framåtblickande företag har börjat förändra hur de agerar, baserat på en förståelse för naturens värde. Men detta handlar fortfarande om undantag, snarare än en norm, säger Eva Zabey till IPS.

– Av det skälet behövs nu politiskt ledarskap för att omvandla våra ekonomiska och finansiella system på ett sätt där naturen ställs i centrum för det globala beslutsfattandet. Det måste skapas en jämn spelplan och ett stabilt verksamhetsfält för företagen.

Audrey Azoulay, generaldirektör för FN-organet Unesco, betonar hur viktiga förhandlingarna är för framtiden.

– Det är dagens generationers ansvar att till kommande generationer överlämna en planet som inte blivit obotligt skadad av mänskligheten.

Audrey Azoulay säger att det finns lösningar – om världen lyssnar på forskningen, men också på de kunskaper som urfolk och lokalbefolkningar besitter.

– Därmed finns det inga fler ursäkter, vi på jorden måste leva på ett annat sätt.

Maged Srour