Inkluderande skolor kräver satsningar

 Djibouti, 200204 (IPS) – Världsbanken beräknar att det finns närmare en miljard människor i världen som har minst en funktionsnedsättning, varav mellan 93 och 150 miljoner är barn. Enligt organisationen Plan International är det tio gånger vanligare att ett barn med funktionsnedsättning inte går i skolan jämfört med andra barn.

Och de barn med särskilda behov som erbjuds skolgång hamnar ofta i särskilda skolor, i vissa fall långt från sina familjer där de mer eller mindre hålls isolerade från omvärlden.

FN-organet Unesco betonar att den främsta orsaken till att barn med funktionsnedsättning berövas skolgång är att lokaler och material inte är anpassade för elever med särskilda behov.

Niger är det största landet i västra Afrika, men det är också det land i världen där befolkningens läs- och skrivkunnighet är som allra lägst. Det är också ett land drabbat av politiska konflikter och extrem fattigdom, och för barn med funktionsnedsättning är situationen särskilt svår.

Samtidigt finns det organisationer som arbetar för att stötta dessa barn. En av dessa är den amerikanska biståndsorganisationen Remember Niger Coalition, RNC, som tillsammans med två andra organisationer under förra året lyckades starta en skola som även är anpassad för barn med särskilda behov. Julie Frye vid RNC berättar att målet är att bygga upp en utbildning som spänner hela vägen från förskolan och upp till högskolenivå för sammanlagt 600 elever och studenter.

Tillgänglighet står i centrum för den nybyggda skolan, med hjälp av bland annat ledstänger, breda dörrposter och ramper. På skolan finns även specialbyggda toaletter och handfat som är utformade för att kunna användas av personer med särskilda behov.

Stella Paul