”Utbildning innebär frihet”

Djibouti, 200131 (IPS) – Fihima Mohameds mamma gick aldrig i skolan och kunde fram till för ett par år sedan vare sig läsa eller skriva. Men hon lade all sin kraft på att hjälpa sin dotter att få den utbildning hon själv aldrig fick.

Fihima Mohameds mamma kommer från Somalia, men begav sig till grannlandet Djibouti med förhoppningen att få ett bättre liv. I Djibouti fick mamman arbete som hembiträde och insåg att hennes dotters liv skulle bli lika tufft som hennes eget – om hon inte fick en utbildning.

Fihima Mohamed berättar för IPS att studierna stod i centrum under hela hennes barndom. Hennes mamma påminde henne ständigt om att skolan skulle ge henne chansen att komma undan ett liv präglat av övergrepp.

– Jag fick höra att som kvinna skulle studierna ge mig min frihet, säger hon och påpekar att mamman aldrig gavs någon möjlighet att bestämma över sitt liv.

Däremot var mamman bestämd när det gällde hushållsutgifterna. Pengarna gick i stället till att betala för extra privatlektioner till hennes dotter.

– På dagarna gick jag i den vanliga skolan och på kvällarna hade jag privatlektioner. Min mamma gjorde stora uppoffringar för att ha råd med dessa extra lektioner, berättar Fihima Mohamed.

Studierna gjorde det också lättare för henne att hjälpa sina tre småsyskon med deras läxor.

Uppoffringarna gav resultat. Fihima Mohamed fick toppresultat på sin slutexamen, vilket ledde till att hon fick ett fyraårigt stipendium som gav henne möjlighet att studera vidare i Frankrike.

I dag har hon tagit flera universitetsexamina, arbetar som entreprenör och har grundat en lokal social organisation som arbetar för kvinnors rättigheter.

Fihima Mohamed säger att Djibouti är ett av flera utvecklingsländer där utbildningsklyftan mellan pojkar och flickor med tiden har minskat betydligt.

Det är en uppfattning som bekräftas i en rapport från World Economic Forum, som slår fast att utbildningsnivåerna mellan pojkar och flickor har blivit betydligt mindre i många utvecklingsländer.

Samtidigt visar siffror från FN-organet Unesco att det fortfarande är fler flickor än pojkar som inte går i skolan i södra Afrika. Tillsammans med Sydasien är det också den region där flest barn oavsett kön inte får möjlighet att gå i skolan. I Afrika söder om Sahara går vart femte barn aldrig i skolan, medan siffran för södra Asien ligger på vart fjärde barn.

Och än värre är situationen för barn med funktionsnedsättning. Enligt siffror från Världsbanken slutför bara ett av fyra barn med funktionsnedsättning en fullständig grundskoleutbildning, varav en minoritet är flickor.

 

Joyce Chimbi