FN-beslut mot Myanmar välkomnas av experter

New York, 200127 (IPS) – Myanmar måste vidta åtgärder för att förhindra förföljelse och övergrepp mot minoritetsgruppen rohingya. Det meddelade FN:s internationella domstol, ICJ, på torsdagen i ett beslut som experter menar kan bli betydelsefullt.

Beslutet välkomnas av de internationella organ och organisationer som noga har följt förhandlingarna sedan Gambia lämnade in en anmälan mot Myanmar med anledning av de människorättsbrott som begåtts mot rohingyer.

Generalsekreterare Antonio Guterres meddelar i ett uttalande att han välkomnar beslutet och omgående kommer att förmedla de åtgärder som domen föreskriver till säkerhetsrådet.

ICJ beordrar Myanmar att göra allt landet kan för att förhindra fortsatta övergrepp samt säkerställa att bevis för begångna brott mot rohingyer inte förstörs utan bevaras.

Adam Combs, regionchef för Norska flyktingrådet, säger till IPS att beslutet kan innebära en viktig vändpunkt för den förföljda muslimska minoritetsgruppen.

– Den innebär att det nu finns en möjlighet för att deras rättigheter kan säkerställas, efter många år av diskriminering, segregering, förhindrade medborgarskap och begränsad rörelsefrihet.

Fler än 910 000 rohingyer beräknas ha flytt till grannlandet Bangladesh, men hundratusentals finns fortfarande kvar i Myanmar där de löper stor risk att utsättas för våld och fortsatt diskriminering. Det är för rohingyerna som finns kvar i hemlandet som domen anses kunna få stor betydelse, säger Adam Combs. Han påpekar att upp till 100 000 rohingyer lever under mycket svåra omständigheter i läger för internflyktingar i Myanmar, där de år efter år förblivit beroende av bistånd.

L .Grant Shubin, juridisk expert vid organisationen Global Justice Center, GJC, menar att beskedet från domstolen är en stor seger för rohingyerna, den internationella rättvisan och för Gambia.

– Det är uppmuntrande att domstolen enhälligt slår fast att den finns en risk för folkmord bland rohingyerna i delstaten Rakhine, i synnerhet efter att Myanmar utnyttjade tyngden hos landets fredsprisvinnare i sitt falska försvar, säger han till IPS, med hänvisning till att Aung San Suu Kyi försvarat Myanmar under processen.

L. Grant Shubin påpekar att det viktigaste i domstolens beslutet är de åtgärder som Myanmar beordras genomföra för att alla övergrepp mot rohingyerna ska upphöra.

– Att Myanmar beordras rapportera om de åtgärder som genomförs för att följa beslutet innebär en oerhört viktig möjlighet för det internationella samfundet, och i synnerhet FN:s säkerhetsråd, att leva upp till deras egna förpliktelser om att förhindra folkmord, säger han.

Domstolen beordrar Myanmar att inom fyra månader inkomma med en rapport om alla åtgärder som landet har genomfört. Detta medan den rättsliga processen mot Myanmar, som anklagas för att ha begått folkmord mot rohingyer, fortsätter och beräknas pågå under flera år.

Samira Sadeque