Kina är nu världens näst största vapenproducent

New York, 200127 (IPS) – Kina har passerat Ryssland som världens näst största vapenproducent, efter USA. Detta enligt en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Kina har på senare år förstärkt landets försvar, men också blivit en allt viktigare vapenexportör. Mellan 2014 och 2018 var världens största vapenexportörer, i fallande ordning: USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina.

Enligt Sipri har Kina i synnerhet under de senaste 20 åren kraftigt investerat för att modernisera landets vapenindustri. Ett av landets stora mål är att dess försvar ska bli självförsörjande på avancerade vapen och vapentekniker.

På grund av bristande insyn har dock värdet på den kinesiska vapenförsäljningen länge varit okänd, eller baserad på osäkrare uppskattningar – fram till nu.

Enligt Sipri återfinns tre kinesiska företag bland världens tio största vapentillverkare, medan ytterligare ett kinesiskt företag finns med bland de 20 största. Världens fyra största vapentillverkare är dock alla amerikanska.

Nan Tian, forskare vid Sipri, säger till IPS att kvaliteten på de kinesisk-tillverkade vapnen med tiden har förbättrats betydligt – samtidigt som de anses vara billigare än de alternativ som tillverkas i väst. Några av de länder som importerar stora mängder vapen från Kina är bland andra Pakistan, Bangladesh, Myanmar och Algeriet.

– De flesta av dessa länder betraktas som allierade med, eller vänligt sinnade till, Kina, påpekar Nan Tian.

Washington-baserade Center for Strategic and International Studies uppger samtidigt att Kina också exporterar stora mängder vapen till Indonesien och Thailand.

I Afrika köps kinesiska vapen in av bland andra Egypten och Marocko, och vapen tillverkade i Kina har även kommit till användning i en rad militära konflikter på kontinenten – som i Sudan, Somalia och i Kongo-Kinshasa.

Enligt Sipri ligger samtidigt de uppskattningar man nu har gjort av den kinesiska vapenproduktionen troligtvis i underkant, eftersom tillverkningen fortfarande präglas av en bristande öppenhet.

Thalif Deen