Lyft för kvinnor kan lyfta alla

Dar es Salaam, 190815 (IPS) – Tidigare var situationen lika svår för 23-åriga Khadija Zuberi som för så många andra ensamstående mammor i Tanzania. Men tack vare ett lokalt projekt har hon nu kunnat lämna fattigdomen bakom sig.

Khadija Zuberi kommer från byn Ruaha Mbuyuni i centrala Tanzania och är ensamstående mamma till sin fyraårige son Hashim. Hon har haft det tufft ekonomiskt och arbetat med en rad olika sysslor för att kunna försörja sin lilla familj. Hennes första jobb var som hjälpreda i en lokal matbutik. Där tjänade hon motsvarande tio kronor om dagen och hade en arbetsdag som började redan klockan fem på morgonen och inte slutade förrän 14 timmar senare.

– Man arbetar jättehårt, och sen när lönen kommer har man ändå inte ens råd med det allra nödvändigaste, berättar hon för IPS.

Vändningen kom i våras, då Khadija Zuberi blev en del av projektet Malkia wetu, som betyder ”Våra drottningar” på swahili. Det är en satsning som drivs av det lokala jordbruksföretaget Kilimo Kan och som riktar sig till lokala småbönder i Iringa. Inom satsningen har man särskilt fokus på unga kvinnor, som erbjuds en utbildning och sedan får en liten bit mark och de insatsvaror som krävs för att starta egna odlingar. Förutsättningen är att deras skördar sedan säljs till företaget.

Företaget Kilimo Kan slår fast att projektet syftar till att ge unga kvinnor möjligheten att skaffa sig en egen försörjning, i stället för att de ska riskera att gifta sig och bli mödrar allt för tidigt.

För Khadija Zuberis del har satsningen inneburit att hon i dag driver sitt eget lilla företag, där hon säljer soppa till andra bybor och hon har även en egen tomatodling. Tack vare det är hennes inkomster i dag en bra bit över genomsnittet för Tanzanias befolkning och hon har inte längre några problem att försörja sin son.

Samtidigt finns det fortfarande många andra kvinnor i landet som lever i en liknande situation som Khadija Zuberi gjorde tidigare.

Att kvinnor blir mammor i unga år är fortfarande mycket vanligt. Enligt FN:s befolkningsfond så har en av fem tanzaniska kvinnor i övre tonåren redan fått minst ett barn – och i genomsnitt föder en kvinna fem barn i landet, som har drygt 57 miljoner invånare.

Samtidigt har allt fler kvinnor fått möjlighet att planera sina graviditeter med hjälp av preventivmedel, även om FN:s befolkningsfond slår fast att allt för många kvinnor fortfarande står utan reproduktiv hälsovård. Enligt organet saknar nästan var tredje gift kvinna i åldern 15 till 49 år tillgång till preventivmedel.

Tanzania tillhör ett av de afrikanska länder som upplevt en stadig ekonomisk tillväxt, men det amerikanska biståndsorganet USAID understryker att framgångarna hämmas av den fortsatt höga befolkningsökningen.

Inför en kommande internationell konferens om befolkningsfrågor och utveckling som går av stapeln i Nairobi i november hölls under förra veckan ett förberedande möte i Dar es Salaam, med afrikanska och asiatiska deltagare.

Vid detta möte underströk Sinichi Goto, som är Japans ambassadör i Tanzania, att den afrikanska kontinenten beräknas stå för mer än 90 procent av den globala befolkningsökningen under återstoden av detta århundrade.

Nenita Dalde, som företräder Filippinernas parlamentariska kommitté för befolkningsfrågor, underströk behovet av att regeringarna i alla Afrikas och Asiens länder genomför åtgärder för att se till att kvinnor ges möjlighet att ta del av alla utvecklingssatsningar – eftersom det skulle ge mycket stora effekter för hela samhället.

Det är en åsikt som delas av Helen Kuyembeh, som tidigare satt i Sierra Leones parlament.

– De positiva effekterna syns i hushållen så snart en kvinnas inkomster ökar, säger hon till IPS, och påpekar att när kvinnor får mer pengar så leder det vanligen till att hela familjen får en förbättrad tillgång till bra kost, hälsovård och utbildning.

Hon säger att hon själv varit med och lett satsningar som gett stora resultat på lokal nivå.

– Som politiker var jag med och utformade program som stöttade kvinnor i min hemby, och detta har gett stora effekter, säger Helen Kuyembeh.