Allt fler aktivister mördas i ”säkert” Guatemala

Washington, 190814 (IPS) – Nyligen meddelade USA:s president Donald Trump att Guatemala gått med på att klassas som ett säkert tredje land för flyktingar som passerar på väg mot USA. Samtidigt visar en ny rapport att Guatemala är det land i världen där flest miljöaktivister mördades under förra året, räknat per capita.

President Donald Trumps uppgörelse innebär att centralamerikanska flyktingar som reser genom Guatemala för att ta sig mot USA nu måste ansöka om asyl där först. Men det är en uppgörelse som också möter kritik.

Människorättsförsvarare i Guatemala, särskilt de som tillhör ursprungsbefolkningen, menar att det är omöjligt att tala om landet som ”säkert”. Detta eftersom Guatemala anses vara ett av de farligaste länderna i världen för miljöaktivister, i synnerhet för dem som tillhör ursprungsbefolkningen och som slåss för att försvara sina marker och rättigheter.

En ny rapport från organisationen Global Witness visar att antalet mord på aktivister i Guatemala ökade snabbt mellan 2017 och förra året, då minst 16 sådana mord begicks. De flesta offren tillhörde ursprungsbefolkningen, varav många var ledare för organisationer för småbönder. Siffran innebär att Guatemala är det land i världen där flest sådana mord begicks under förra året, räknat per capita.

I juli i år blev den 77-årige urfolksledaren Jorge Juc ett av de senaste offren för det dödliga våldet, då han höggs ihjäl medan han arbetade på sin majsåker. Jorge Juc var ordförande för en lokal avdelning av den nationella rörelsen Codeca, en organisation som kämpar för urfolkens rättigheter och miljöfrågor gentemot gruvindustrin.

Under juli månad mördades fyra lokala ledare för Codecas samarbetsgrupper, alla i den västliga provinsen Izabal. Två av offren sköts till döds i samband med en protest för landrättigheter.

Förra året kom en rapport från FN:s särskilda rapportör om urfolkens rättigheter. Den slog fast att när personer som tillhör Guatemalas ursprungsbefolkning ställer juridiska krav på att deras rättigheter ska respekteras så riskerar de att utsättas för falska brottsanklagelser. Enligt rapporten sker detta i samarbete mellan privata intressen, lokala åklagare och domare.

Våldet mot miljöaktivister i Guatemala har pågått under flera decennier, enligt Global Witness rapport.

Efter att det långa inbördeskriget i landet tog slut 1996 genomfördes ekonomiska reformer vilket ledde till en kraftig uppgång för privata och utländska investeringar. Det ledde till att stora markområden fördelades för att användas som åkrar, eller till gruv- och vattenkraftsföretag. Resultatet blev att personer som bodde i områden som traditionellt tillhört ursprungsbefolkningen tvångsförflyttades från sina marker.

Natalia Gomez