USA-stödd allians lovar att sluta rekrytera barn

New York, 190709 (IPS) ‒ Den USA-stödda SDF-alliansen har skrivit på ett avtal med FN om att sluta använda barnsoldater i Syrien meddelar FN.

General Mazloum Abdi, som är befälhavare för SDF-styrkorna, en allians av väpnade grupper som bland annat innefattar den kurdiska milisen YPG, skrev nyligen under ett avtal för att stoppa rekryteringen av barn under 18 år. Befäl som bryter mot de nya reglerna riskerar straff.

Under 2017 dokumenterade FN 224 fall där minderåriga rekryterats av den kurdiska milisen YPG.

Den nya avtalet är resultatet av flera månaders samtal mellan FN och SDF. SDF-alliansen måste nu identifiera barnsoldater och skicka tillbaka dem till sina familjer.

SDF har kontroll över en fjärdedel av Syrien öster om floden Eufrat efter att ha drivit tillbaka IS i en rad framryckningar sedan 2015 som kulminerade i IS nederlag vid terrorgruppens sista fäste i Baghouz, nära gränsen till Irak.

Hundratusentals människor har dödats och miljoner har drivits på flykt på grund av kriget i Syrien som nu är inne på sitt nionde år och som inleddes med protester mot regeringen i mars 2011.

James Reinl