Sri Lanka: Säkerheten har höjts efter dåden

New York, 190709 (IPS) ‒ Säkerheten har skärpts i Sri Lanka efter de attacker som genomfördes mot kyrkor och hotell i våras.

‒ Säkerhetskontroller genomförs utanför hotell och köpcentrum ‒ antingen med hjälp av skannrar eller genom kroppsvisitation och undersökning av väskor. I S:t Anthony-kyrkan, där den första bomben exploderade, genomförs kroppsvisiteringar och genomsökningar av väskor, och väskorna lämnas utanför kyrkans lokaler. Många kyrkor och några skolor har skärpt säkerheten, säger Raisa Wickrematunge, redaktör för Groundviews, en plattform för medborgarjournalistik.

Majoriteten av befolkningen är buddhister i Sri Lanka, men det finns också många hinduer. Kristna och muslimer utgör minoriteter.

Den katolska prästen Rohan Dominic berättar att tidigare har det varit extremistiska buddhister som angripit muslimska och kristna minoriteter. På platser där buddhisterna varit i majoritet har de kristna levt i rädsla. Men vid attackerna som genomfördes under påsken så pekades en lokal islamistisk extremistgrupp, National Towheed Jamath, ut som ansvarig.

Efter dåden har människor förbjudits att täcka ansiktet offentligt i Sri Lanka. Det innebär bland annat att muslimska kvinnor i landet inte får bära niqab eller burka som döljer ansiktet.

Omkring 300 människor omkom i den koordinerade terrorattacken mot S:t Sebastian-kyrkan i Negombo, S:t Anthony-kyrkan i Colombo, Zion-kyrkan i Batticaloa vid landets östkust, hotellen Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand och New Tropical Inn i Colombo.

Rohan Dominic säger att kyrkorna hjälpt överlevande och familjer till offren och gjort allt för att förhindra ytterligare våld, bland annat genom att vara tydliga med att inte lägga skulden på muslimer.

Emily Thampoe