Blockkedjeteknik ger dem tillgång till krediter

Bulawayo, Zimbabwe, 190709 (IPS) ‒ Med mobiltelefoner och internet ökar möjligheterna att få tillgång till finansiella tjänster men fortfarande står nästan två miljarder människor utanför bankmarknaden. Ett nystartat företag från Jamaica hjälper småjordbrukare att kunna få lån och göra investeringar.

Många småjordbrukare får inte tillgång till lån men genom att använda verktyget Farm Credibly kan de visa vad de har haft för produktion och på det sättet använda det som säkerhet.

Farm Credibly använder sig av blockchain, tekniken bakom digitala kryptovalutor som exempelvis bitcoin. Blockchain kan förenklat beskrivas som en decentraliserad databas där information lagras på miljontals datorer.

Genom att använda blockkedjeteknik kan jordbrukare planera sin produktion baserat på efterfrågan på marknaden. Distributörerna kan i sin tur anlita producenter som har en tillförlitlig produktion, säger Varun Baker, en av initiativtagarna till verktyget Farm Credibly.

För två år sedan vann Varun Baker och hans grupp en tävling under ett hackaton, där programmerare träffades för att utveckla ny programvara. Tävlingen arrangerades av dataföretaget IBM och NCB, en stor bank i Jamaica. De vann också tävlingen AgriHack 2018.

Genom Farm Credibly kan jordbrukare skapa en profil baserat på uppgifter från deras leverantörer, köpare och butiker som sitter på värdefull information.

‒ Vi använder denna information för att bygga upp en profil baserat på uppgifter som andra har. Det gör det lättare för dem att få ett lån. Det här är något som kan användas av de som för närvarande står utanför bankmarknaden, säger Varun Baker.

Han menar att långivare kan betrakta jordbruksverksamhet som riskfylld.

‒ Vi minskar risken på detta sätt och bidrar med ett stort ekonomiskt värde.

Varun Baker har fått bidrag från Centret för jordbruksutveckling, CTA och Jamaicas utvecklingsbank för ett pilotprojekt i Jamaica som ska underlätta för jordbrukare att få lån och öka sin produktivitet.

Småbonden Kevin Buchanan från Clarendon på sydkusten i Jamaica försökte i många år få ett lån från banken. Det var först när han använde sig av Farm Credibly som han fick ett mikrolån på motsvarande 385 dollar. Pengarna kunde han använda för att köpa det han behövde för att driva upp egna plantor.

‒ Det här förbättrar utsikterna. Det som tidigare begränsat mig har varit tillgången till finansiering. Jag är inte ensam… det här är dilemmat för så många jordbrukare, säger Kevin Buchanan.

Innan han fick tillgång till lån så odlade han ett kvarts hektar sötpotatis. Nu har han 1,11 hektar.

Med mobiltelefoner och internet ökar möjligheterna att få tillgång till finansiella tjänster men fortfarande står nästan två miljarder människor utanför bankmarknaden. Två tredjedelar av dessa äger en mobiltelefon vilket kan hjälpa dem att få tillgång till finansiella tjänster. Det visar en rapport från Världsbanken som presenterades 2018. Rapporten visar även att män i högre utsträckning än kvinnor har ett bankkonto. För närvarande saknar 86 procent av Jamaicas befolkning tillgång till lån.

Forskare vid Kataloniens institut för jordbruksforskning, IRTA, i Spanien uppger att blockkedjetekniken är särskilt lämplig att använda när det gäller småjordbrukare i utvecklingsländer, eftersom det kan innebära att de inte behöver bli beroende av mellanhänder som banker. Även om småjordbrukare står för 80 procent av matproduktionen i utvecklingsländer har de sällan tillgång till försäkringar, banktjänster eller andra grundläggande finansiella tjänster.

Busani Bafana