Många FN-anställda utsatta för sextrakasserier

New York, 190121(IPS) – Förra veckan publicerades en undersökning som visar att var tredje FN-anställd uppger att de utsatts för sexuella trakasserier – i många fall från sina överordnade. Kritiker menar samtidigt att vissa anklagade chefer inte drabbas av några sanktioner från den högsta ledningen.

Undersökningen har genomförts av konsultfirman Deloitte på uppdrag av FN och visar att 10 032 FN-anställda uppger att de blivit utsatta för olika former av sexuella trakasserier. Det motsvarar en tredjedel av de 30 364 personer som svarat på enkäten, vilket är en mycket liten del av FN-systemets globala arbetsstyrka. Enligt undersökningen var tolv procent av de som uppgavs vara förövare höga chefer inom världsorganisationen.

Kvinnorättsaktivisten Paula Donovan, vid organisationen Aids-Free World, påpekar att FN-organet Unaids chef Michel Sidibé kommer att avgå i juni. Detta efter att en oberoende expertgrupp efter en sex månader lång utredning kommit fram till att han ”skapat en patriarkal kultur där trakasserier och maktmissbruk tolererats” och samtidigt rekommenderade att han skulle bytas ut. Men trots slutsatserna i denna utredning har generalsekreterare Antonio Guterres inte sagt ett ord om Unaids-chefen, understryker Paula Donovan.

– Radiotystnaden från generalsekreteraren innebär att Sidibé själv kunnat besluta när och om han ska avgå – samtidigt som han kunnat återgå till arbetsplatsen och fortsätta med sitt dokumenterade beteende, säger hon till IPS.

Paula Donovan har själv tidigare arbetat som senior rådgivare till FN:s särskilda sändebud kring frågor om hiv och aids i Afrika. Hon säger att FN-chefen trots expertgruppens rekommendationer inte har stängt av Michel Sidibé, begärt att han ska avgå, eller gjort några övriga kommentarer.

Enligt Paula Donovan har generalsekreteraren heller inte kommenterat några av de andra nyligen rapporterade fall av sexuella övergrepp som ska ha förekommit i flera andra FN-organ, däribland inom befolkningsfonden UNFPA, livsmedelsprogrammet WFP och flyktingorganet UNHCR. Detta samtidigt som en person utsetts till undergeneralsekreterare av Antonio Guterres, samtidigt som personen i fråga utreddes för påstådda tidigare trakasserier.

I mitten av december avgick plötsligt chefen för FN:s avdelning för personalärenden, som är en av FN-systemets högsta poster, efter att ha utretts för sexuella övergrepp. Utredningen har dock inte offentliggjorts trots att FN har en uttalad policy om nolltolerans mot sexuella övergrepp och uppmanar andra aktörer att vara transparenta.

Peter A. Gallo, som tidigare arbetade som utredare vid FN:s kontor för intern översyn, OIOS, säger med hänvisning till den nya undersökningen, att problemen inom systemet inte handlar om de regler som finns – utan hur de tillämpas. Han är dessutom mycket kritisk till de utredningar som görs.

– De flesta inom personalen vill av förståeliga skäl inte rapportera sexuella trakasserier och ”utredningarna” genomförs av personer som är blinda, döva och dumma och som inte vill hitta några oegentligheter eftersom det skulle sätta organisationen i ett dåligt ljus, säger han till IPS.

– Resultatet är att FN är ganska tillfreds eftersom världsorganisationen kan hävda att det låga antal anmälningar är ett tecken på att det inte finns några problem, samtidigt som det ännu lägre antalet utredningar som leder till några resultat förstärker bilden av att det inte finns några problem, säger Peter A. Gallo.

Antonia Kirkland vid organisationen Equality Now menar i ställer att FN bedriver förebyggande insatser för att bekämpa sexuella trakasserier och att man arbetar mot en nolltolerans inom systemet. Samtidigt säger hon att de förebyggande insatserna och hanteringen av anklagelser om sexuella trakasserier måste omfatta alla – oavsett deras position inom FN.

I samband med att den nya undersökningen lanserades skrev Paula Donovan ett brev till FN-ledningen där hon påpekade att vem som helst kunde delta i undersökningen, och att personer kunde göra samma undersökning så många gånger de ville, om de bara gjorde det från olika plattformar.

Ian Richards, som är ordförande för CCISUA, ett av fackförbunden för FN-anställda som företräder 60 000 medlemmar, säger till IPS att hans förbund genomförde en annan undersökning nyligen som handlade om alla former av trakasserier och maktmissbruk.

– Vi menar att ett fokus på sexuella trakasserier bara innebär toppen av ett isberg i fråga om otillåtna beteenden inom FN, och att det leder till att man undgår andra diskussioner om maktmissbruk och ansvar för högre chefer, säger han till IPS.

Enligt CCISUA:s undersökning utgjorde sexuella trakasserier bara 16 procent av alla anklagelser om övergrepp och maktmissbruk. Många anmälda fall uppges samtidigt aldrig ha blivit utredda, och i de fall som utredningar tillsattes uppger många anställda att de fått vänta i över ett halvår innan de fått några besked om resultaten. En femtedel av de svarande hävdade dessutom att de upplevt att de drabbats av repressalier efter att ha anmält olämpliga beteenden.

– FN:s agerande är mycket fokuserat på sexuella trakasserier, vilket är viktigt, men det får samtidigt inte innebära att fokuset vänds bort från FN:s bredare problem med maktmissbruk, säger Ian Richards.

Av det skälet menar han att den undersökning som genomfördes av Deloitte innebar en missad möjlighet.

– Genom att endast handla om sexuella trakasserier, som är avskyvärda, så undgick man samtidigt ämnen som diskriminering, mobbning och maktmissbruk – vilket hade kunnat leda till allvarliga frågor kring hur vår organisation är uppbyggd och sköts.

En av de viktigaste frågorna är enligt honom att många inom personalen, kanske på goda grunder, oroar sig för repressalier om de anmäler olämpliga beteenden och i många fall är missnöjda med hur anmälningar hanteras.

– Detta handlar om fundamentala problem inom internationella organisationer vars arbete bedrivs i något som påminner om ett juridiskt vakuum, säger Ian Richards.

Thalif Deen