Avsaltning medför miljörisker

New York, 190121 (IPS) – Avsaltning av havsvatten för att framställa dricksvatten har blivit allt vanligare i olika delar av världen. Men den saltlösning som pumpas ut i havet från avsaltningsverken skapar nya problem.

I en ny studie från FN-universitetets internationella nätverk för vatten, miljö och hälsa finns en genomgång av hur avsaltning av havsvatten används runt om i världen.

– Bristen på vatten blir allt större i hela världen, men det finns platser där bristen är akut, som i Mellanöstern och i delar av Afrika. Där behövs annan tillförsel av vatten för att möta behoven hos befolkningen, säger en av studiens författare, Manzoor Qadir till IPS.

För närvarande finns det 16 000 avsaltningsanläggningar i 177 länder och många av dessa återfinns i Mellanöstern och Nordafrika där vattenbristen är stor. Med varje avsaltningsverk ökar också utsläppen av saltlösning, som är en biprodukt. För varje liter färskvatten som produceras skapas 1,5 liter saltlösning. Det är dubbelt så mycket än vad som tidigare beräknats.

Globalt sett producerar avsaltningsanläggningar under ett år lika mycket saltlösning som skulle täcka den amerikanska delstaten Florida med drygt 30 centimeter.

– Tidigare fanns uppfattningen att det producerades lika mycket saltlösning som avsaltat vatten – med det är inte sant. Det produceras mer saltlösning än avsaltat vatten. Det behövs verkligen en effektiv hantering, säger Manzoor Qadir.

Studien är den första att beräkna hur stort avfallet i form av saltlösning är på global nivå. Fyra länder i världen producerar 55 procent av avfallet – Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait och Qatar. Nästan 80 procent produceras i kustnära avsaltningsverk och saltlösningen hälls ofta rakt ut i havet och skapar problem för marina ekosystem. Enligt studien leder det till temperaturökningar och en högre salthalt i havet. Det minskar dessutom syrehalten i vattnet och påverkar havets organismer.

När havsvatten avsaltas används även koppar och klor som också förorenar haven.

Eftersom intresset är stort för tekniken och antalet avsaltningsanläggningar väntas öka framhåller studiens författare att det är viktigt att avfallet som produceras hanteras på ett sätt som inte skadar miljön.

Studien lyfter fram att det finns många möjligheter att använda avfallet, till exempel vid bevattning av salttåliga grödor, eller för att producera elektricitet eller vid fiskodling.

Tharanga Yakupitiyage