Ökande digital klyfta mellan kvinnor och män i Afrika

Maputo, 180917 (IPS) – Skillnaden i tillgången till eller kunnande att nyttja ny digital teknik ökar mellan män och kvinnor i Afrika, enligt internationella telekommunikationsunionen, ITU.

Även i Kenya, som är ett land som är känt för sina digitala innovationer, och där skillnaderna i tillgången till den nya tekniken generellt sett inte är lika stor mellan män och kvinnor som i andra länder, är det dock stora skillnader när det gäller de fattiga i städerna.

En undersökning gjord 2015 i slumområden i Nairobi av World Wide Web Foundation visar att 57 procent av männen har tillgång till internet men bara 20 procent av kvinnorna.

I fattiga områden i Ugandas huvudstad Kampala har 61 procent av männen tillgång till internet men endast 21 procent av kvinnorna. Runt 44 procent av männen och 18 procent av kvinnorna använder datorer.

När kvinnor går ut på nätet kan de utsättas för trakasserier. I Uganda rapporterar 45 procent av de kvinnliga användarna att de utsatts för hot och det uppger även en av fem i Kenya.

Könsstereotyper och kränkningar som finns i vardagen fortsätter på nätet.

– Det anses fortfarande i många kulturer i Uganda att kvinnor inte ska yttra sig när de sitter ned vid samma bord som män och det innefattar även diskussioner på sociala medier, säger Susan Atim vid organisationen Women of Uganda Network.

Undersökningen gjord av World Wide Web Foundation identifierar grundorsakerna till den digitala klyftan mellan män och kvinnor. Det handlar om höga kostnader, brist på kunskap, brist på innehåll som är relevant för kvinnor eller som stärker kvinnor, samt hinder som gör det svårt för kvinnor att tala fritt och privat på nätet.

Systematisk ojämlikhet på grund av kön, ras, inkomst eller geografi avspeglas i den digitala världen och gör att många kvinnor, särskilt fattiga och på landsbygden, hamnar på efterkälken i Afrikas tekniska omvandling. Utan digital kompetens kan de inte dra nytta av de digitala fördelarna – tillgången till jobb, information och service som är avgörande för att säkerställa en bra försörjning.

Enkla åtgärder som att minska kostnaderna för att ansluta sig till nätet, undervisa elever i skolorna i digital teknik och öka allmänhetens tillgång till datorer kan ge snabba framsteg enligt World Wide Web Foundation.

Tarisai Nyamweda, mediachef vid Gender Links, en regional påverkansgrupp, lyfter fram att skolelever saknar kvinnliga förebilder inom sektorn. Färre än två av tio lärare på gymnasiet är kvinnor i Moçambique och Malawi.

– Vi måste verka för förändringar, så att flickor kan hitta nya sätt att göra saker, säger Tarisai Nyamweda.

Omkring 90 procent av jobben kommer i framtiden att kräva digital kompetens, enligt en studie från World Economic Forum.

 

Mercedes Sayagues