Innovationshub ska minska den digitala klyftan

Maputo, 180917 (IPS) – ”Tänk större” är budskapet på färgstarka affischer på väggarna i innovationshubben Ideario, i de anspråkslösa kvarteren i Chamanculo i Moçambiques huvudstad Maputo. Här utbildas kvinnor i användning av datorer och internet.

Tre gånger per år arrangerar Ideario en kostnadsfri tre månader lång kurs i digital teknik för 60 unga kvinnor som väljs ut bland 500 sökande från de fattiga kvarteren i Chamanculo.

Idearios verksamhetschef Jessica Manhiça berättar för IPS att många unga kvinnor är rädda för att använda datorer till en början. Nio av tio har inte någon dator hemma.

– Jag var rädd för att jag skulle råka radera andras dokument, säger 25-åriga Marcia Julio Vilanculos till IPS.

I gymnasiet betalade hon en klasskamrat för att renskriva handskriva texter.

– Att övervinna rädslan öppnar upp för att tänka större. Flickor uppfostras att vara rädda för den nya tekniken och för att göra misstag och är rädda för att betraktas som annorlunda eller maskulina, säger Jessica Manhiça.

Kursen arbetar med att stärka självkänslan och slå hål på myten att teknik är någonting för män.

– Många föräldrar avråder flickor från att registrera sig på kursen och oroar sig för att de ska bli för självständiga, gifta sig sent eller erbjudas jobb i utbyte mot sex. De unga kvinnorna kan börja se det på samma negativa sätt, säger Jessica Manhiça.

På Ideario tas hänsyn till kvinnors ansvar för hemmet.

För att vara på plats i Idearios lokaler kl 8 på morgonen brukade Marcia Julio Vilanculos vakna klockan fem för att göra upp eld och hämta vatten. Hon förberedde frukosten för sin man och deras två barn. Sedan lämnade hon det äldsta barnet vid skolan klockan sju och tog med sig sitt yngsta barn till kursen. Under lunchen hämtade hon det äldsta barnet vid skolan och lämnade sedan båda barnen hos en moster. Sedan återvänder hon till Ideario.

– Det gjorde mig trött och jag fick ont i fötterna, berättar hon.

Men det hela gav resultat. Idag är hon anställd av Tekla som har en jobbplattform på nätet.

Föga förvånande utgör kvinnor endast tre procent av arbetsstyrkan inom den snabbväxande IT-sektorn i Moçambique, enligt en undersökning gjord av Idearios samarbetspartner, MUVA Tech. MUVA Tech arbetar för att främja unga, urbana kvinnors ekonomiska delaktighet.

Bland befolkningen på drygt 28 miljoner använder mindre än 10 procent internet och bara två av tio användare är kvinnor enligt en ny undersökning genomförd av ICT Research Africa. Av sju afrikanska länder som undersökts har endast Rwanda lägre internetanvändning och större skillnad i internetanvändning mellan män och kvinnor.

– Vår undersökning visar på stora hinder för kvinnor när det gäller att få tillgång till internet och möjlighet till användning i stadsområden, i städernas utkanter och på landsbygden. Resultatet återspeglar könsmaktsordningen som människor lever i dagligen, säger Chenai Chair, rådgivare vid ICT Research Africa.

 

Mercedes Sayagues