USA: Många äldre vita invandrare stöttar Trump

Miami, 180601 (IPS) – Giuseppe DiMarco, 83, lämnade sin fattiga hemby i södra Italien som ung på jakt efter ett bättre liv på andra sidan Atlanten. I dag är han en av många vita invandrare i USA som ställer sig bakom president Donald Trumps hårda linje mot migranter.

Washington Post rapporterade nyligen om en opinionsundersökning från Pew Research Center som gör gällande att hälften av de vita amerikaner som är födda utomlands menar att de nyanlända migranterna utgör ett ”hot” mot traditionella amerikanska värderingar.

Giuseppe DiMarco har bott i USA i över 30 år av sitt liv, och han var en av många italienare som efter andra världskriget lämnade sina fattiga liv i Italien för att söka lyckan i Amerika. Många av dem hamnade i USA:s storstäder, men för Giuseppe DiMarco gick resan först till Montevideo i Uruguay.

Där lyckades han utveckla sin talang på att bygga gitarrer, och startade en egen verksamhet som med tiden kom att blomstra. Men efter militärkuppen 1973, som ledde till politiska oroligheter och stagnerad ekonomi, lämnade han sitt nya hemland.

Giuseppe DiMarco var bara en av många som i samband med kuppen valde att lämna landet. Efter en lång båtresa nådde han fram till USA tillsammans med sin familj. Här var dock ingen intresserad av handbyggda gitarrer och själv talade han knappt någon engelska.

Han började arbeta inom byggindustrin och med tiden lyckades han arbeta sig upp i karriären, köpa ett nytt hem i Miami och skicka sina barn till stadens bästa privata skolor. Han är en av många invandrare som anlände till USA på 1970-talet och som gärna berättar om hur deras hårda arbete har lönat sig.

Samtidigt är Giuseppe DiMarco långt ifrån ensam om att inte hysa någon medkänsla med de marginaliserade migranter som i dag hoppas att kunna göra samma klassresa han själv gjort. Han menar att de latinamerikanska migranter som anländer till USA i dag kan betraktas som ett ”angrepp”.

Detta trots att många av de venezuelaner, kubaner och honduraner som tar sig till USA har kommer från en liknande situation som många av de invandrare som anlände tidigare – på flykt undan socioekonomiska oroligheter eller auktoritära regimer.

Men Giuseppe DiMarco säger sig inte känna någon samhörighet med dessa nykomlingar. Han anser att de inte har samma värderingar som de italienska invandrarna hade, utan att de bara är ute efter att sko sig på det amerikanska systemet.

– De vill inte bidra till USA:s utveckling på samma sätt som vi gjorde. Trumps uttalanden om att den kaotiska immigrationsfrågan måste lösas är av största vikt, säger han.

Rose Delaney