Lesotho: Journalister riskerar inte längre åtal för förtal

180531 (CPJ/IPS) – Lesothos konstitutionsdomstol klargjorde nyligen att straff för förtalsbrott strider mot landets grundlag. Pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ, välkomnar beslutet och ser det som ett viktigt steg för att trygga yttrandefriheten i landet.

Domstolen fick in en skrivelse i saken av tidningen Lesotho Times ägare och ansvarige utgivare Basildon Peta med stöd av Southern Africa Litigation Centre, SALC. De menade att paragraf 104 i landets brottsbalk stred mot konstitutionen och fick alltså rätt.

Journalister ska aldrig behöva riskera att åtalas för att de gör sitt jobb och beslutet i konstitutionsdomstolen är den senaste segern i kampen för att avskaffa brottet förtal på hela den afrikanska kontinenteten, säger Angela Quintal vid Kommittén till skydd för journalister.

Åtal för förtal används allt för ofta för att sätta dit journalister och vi välkomnar att Lesotho blir ett av en växande rad länder som anser att det inte är förenligt med landets grundlagars garantier om pressfrihet, säger hon.

Basildon Peta skrev till konstitutionsdomstolen att förtalsåtal är ett brott mot yttrandefriheten. Han menade också att strafflagen inte är rätt plats för att skydda en individs rykte eftersom det även finns en möjlighet att stämma någon i civil domstol, uppger SALC.

De tre domarna i konstitutionsdomstolen gick på denna linje och menade att förtalsbrottet hade en avskräckande inverkan på journalister och på yttrandefriheten.

Beslutet ligger i linje med en resolution från den Afrikanska kommissionen för människors och folks rättigheter från 2010. Efter att resolutionen antogs har flera afrikanska länder slagit fast att det srider mot deras konstitutioner att förtal är ett brott enligt strafflagen, bland  dem Gambia, Kenya och Zimbabwe.

CPJ IPS