Kooperativ grön el allt viktigare i Tyskland

Wörrstadt, Tyskland, 180601 (IPS):  – Jag var irriterad över att företag som inte var från vår region tjänade pengar på förnyelsebar energi och undrade varför inte fler engagerade sig, säger Petra Gruner-Bauer, ordförande och grundare av det tyska kooperativet SolixEnergie.

Hon började diskutera saken med sina grannar och andra i Wörrstadt, som ligger i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz. De pratade om hur kooperativ fungerade och talade om vikten av lokalt engagemang. Och bygden nappade. Kooperativet startade 2011 och har i dag 116 medlemmar. De driver två solpanelsprojekt och ett vindkraftsverk som genererar mer än sju miljoner kilowattimmar per år.

– Vi är samtidigt medlemmar och entreprenörer och fokuserar på att alla ska få förnyelsebar el, säger hon.

Detta kooperativ är ett av 42 liknande bara i delstaten Rheinland-Pfalz. Nästan hälften av regionens el kommer från förnyelsebara källor, och över 10 000 jobb har skapats inom sektorn.

På nationell nivå är över 900 000 tyskar medlemmar i liknande kooperativ. År 2016 ägde kooperativen 31,5 procent av all verksamhet inom den förnyelsebara energisektorn, enligt en rapport som publicerades av konsultbyrån Renewable Energies Agency i februari.

– Energikooperativen utgör ett väldigt lätt sätt att delta i övergången utan att investera en massa pengar. De är väldigt decentraliserade, skapar ekonomiskt värde och höjer medvetenheten samt ökar stödet för övergången till förnyelsebar energi, säger Verena Ruppert, ordförande för Nätverken för medborgarstyrda energikooperativ i Rheinland-Pfalz.

Nätverket har 24 medlemmar vara 22 är kooperativ och resten företag och andra organisationer. Sammanlagt har medlemmarna investerat motsvarande 750 miljoner kronor i solpaneler, vindkraftverk, biogasanläggningar och ombyggnadsprojekt. En liknande utveckling av kooperativ el märks i Australien, Danmark och USA.

Emilio Godoy