Stora förutsättningar för övergång till elfordon i Latinamerika

Buenos Aires, 180604 (IPS) – Latinamerika har goda förutsättningar att gå i täten för en övergång mot elfordon – om regionens länder genomför de politiska åtgärder som krävs. Det var slutsatsen vid ett möte anordnat av FN:s miljöorgan Unep.

De goda förutsättningarna hänger samma med att 80 procent av den latinamerikanska befolkningen bor i städer samtidigt som efterfrågan på nya fordon är mycket stor i regionen. Detta enligt de två experter från Unep som förra veckan höll i en presentation i den argentinska kongressen i Buenos Aires.

Gustavo Máñez vid Unep sade att övergången mot elfordon kommer att inträffa, och att det är de allmänna kommunikationerna som kommer att genomföra den först. Han visade två bilder från en gata i New York för att illustrera sitt budskap. Den första bilden togs 1900 och visade en mängd vagnar dragna av hästar. Nästa bild togs bara 13 år senare och på den var gatan i stället full av bilar.

– Övergången kommer att ske mycket snabbt. Över hela världen ser vi hur biltillverkare försöker hänga med i utvecklingen mot elfordon, eftersom de förstår att de annars kommer att hamna efter på marknaden, sade Gustavo Máñez, som är regional representant för Uneps arbete mot klimatförändringar.

Internationella energiorganet IEA bedömer att antalet bilar i Latinamerika kan komma att tredubblas under de kommande 25 åren och 2050 komma att uppgå till 200 miljoner.

Gustavo Máñez påpekade att länderna kommer att få mycket svårt att leva upp till sina åtaganden i Parisavtalet om den utvecklingen inte bemöts med satsningar för att öka andelen elfordon. Utsläppen från transportsektorn står bakom 20 procent av de växthusgaser som Latinamerika genererar.

Vid mötet uppmärksammades Costa Ricas nya president Carlos Alvarado för sina uttalanden om att helt överge de fossila bränslena, och Gustavo Máñez påpekade också att Chile, Colombia och Mexiko genomför åtgärder för att beskatta transportsektorn för de utsläpp den förorsakar.

– Detta är ett exempel på hur politiska beslut kan öka efterfrågan på elfordon.

Gustavo Máñez lyfte även fram Uruguay, som är ett av de länder i regionen som kommit längst i övergången mot elfordon, genom skatteförmåner.

– Regionens länder måste dock göra mycket mer för att stimulera utvecklingen mot elfordon och ta bort subventionerna för fossila bränslen, sade han.

killnaderna mellan länderna i Latinamerika är dock stora. I Brasilien har elbilar funnits till salu sedan flera år, medan Argentina är ett land som ligger långt efter.

Myndigheterna i Buenos Aires planerar dock att under slutet av året i ett pilotprojekt skicka ut åtta eldrivna bussar på stadens gator. Detta i en bussflotta som består av 13 000 fordon.

Fördelarna med elfordon är flera, påpekade Uneps regionchef José Dallo.

– Folkhälsoeffekten är också viktig, eftersom förbränningsmotorerna skapar mycket luftföroreningar. Bara i Argentina går nästan 15 000 människor om året en för tidig död till mötes på grund av dålig luftkvalité. Och det handlar även om trygghet eftersom elpriserna är mer stabila än oljepriserna, sade han.

År 2016 presenterade Unep en rapport som visade att Latinamerika skulle kunna minska sina utsläpp av växthusgaser kraftigt och dessutom spara mångmiljardbelopp genom att satsa på en övergång mot elfordon. Rapportförfattarna slog fast att ett av de stora hindren är de subventioner som finns för fossila bränslen och att det finns behov av att öka produktionen av el. Samma studie slår fast att användningen av bussar är den högsta i världen i Latinamerika och det är de allmänna kommunikationerna som kan gå i spetsen för en övergång mot elfordon.

Chile har kommit långt på det området. Ingenjören Gianni López, som tidigare var chef för en statlig chilensk miljökommission, förklarade vid mötet att det tagits ett beslut om en övergång till elfordon för landets allmänna kommunikationer. Han sade att det nästa år kommer att rulla 120 elbussar på Santiagos gator och att målet är att elbussarna ska utgöra minst en fjärdedel av alla bussar till 2025. Han påpekade samtidigt att det finns flera fördelar med att en övergång mot elfordon inleds med offentliga fordon.

– Bussarna kör många timmar varje dag, så den investering som görs ger resultat mycket snabbare. Och eftersom bussarna har fasta rutter så blir det enklare att installera laddningsstationer, sade Gianni López.

I Uruguay har det funnits eltaxibilar sedan 2014 och sedan två år tillbaka driver ett privat företag en satsning på elbussar.

När det gäller kostnaderna för elfordon underströk Gustavo Máñez att de kinesiska tillverkarna, som leder produktionen och försäljningen av elfordon, nu nästan har nått en produktionskostnad som kan jämföras med vanliga fordon

Daniel Gutman