Intresset för förnybar energi ökar i Indien

New Delhi, 180323 (IPS) – Indiens befolkning är i behov av renare luft och nya energisatsningar. Och intresset för hållbara alternativ växer, enligt Frank Rijsberman, som är generalsekreterare för Global Green Growth Institute, GGGI.

Frank Rijsberman, som nyligen besökte Indien för att delta på ett internationellt möte om solenergi, säger till IPS att GGGI är beredda att bistå landets regering i satsningar på hållbar energi. Hans organisation har redan inlett samarbeten med indiska projekt, bland annat genom en satsning på att få ut landets första eldrivna bussar på staden Bangalores gator.

– Elbussarna är ett exempel på hur lokala innovationer kan bidra till en ökad eleffektivitet, och det ligger i linje med Indiens åtaganden om att minska koldioxidutsläppen, säger Frank Rijsberman till IPS.

GGGI har förhoppningar om att få igång fler satsningar i Indien, även om landet ännu inte är medlem i organisationen. Frank Rijsberman menar dock att det finns potential för ett större samarbete i Indien.

– I andra länder sitter vi tillsammans med departementen och hjälper till med en grön tillväxtstrategi.

Han säger att GGGI förra året kunde hjälpa sina medlemsländer att få in en finansiering på en halv miljard dollar till miljö- och klimatsatsningar.

– I Indien finns en växande oro över bland annat den försämrade luftkvaliteten som bidrar till en ökad insikt hos befolkning och politiker att det är viktigt hur tillväxten uppkommer. Vi ser nu över vad GGGI kan bidra till för att den indiska regeringen ska kunna växla över till en tillväxt som är renare och mer hållbar.

Shantanu Gotmare, som är GGGI:s indiske representant, säger att en möjlighet är att bidra till den indiska regeringens satsning på ”el till alla”, vars mål är att nå ut till miljontals hushåll som fortfarande inte har tillgång till el.

I takt med att efterfrågan på el ökar i Indien menar Shantanu Gotmare att utmaningen är att kunna erbjuda energi som är grönare än de traditionella kol- eller dieseldrivna kraftstationerna.

Ranjit Devraj