CAR: Även manliga våldtäktsoffer lider i tysthet

Bangui, Centralafrikanska republiken, 180323 (IPS) – Striderna i Centralafrikanska republiken fortsätter och alla sidor i konflikten gör sig skyldiga till grova sexuella övergrepp mot flickor och kvinnor. Men även män drabbas och tvingas lida i tysthet på grund av den stigmatisering övergreppen orsakar.

45-årige Theodore, som egentligen heter något annat, fångades in av en väpnad grupp i samband med att hans hemby i sydöstra delen av landet blev attackerad i början av förra året. Tillsammans med en grupp andra män fördes han bort till milisgruppens läger och blev inlåst i en byggnad.

Männen blev först svårt misshandlade. Sedan började de återkommande våldtäkterna, som fortsatte under hela den vecka då milisgruppen höll Theodore fången. Han säger att han inte hade någon möjlighet att försvara sig.

– När man befinner sig i den situationen saknar man helt kontroll. Jag trodde att jag skulle dö, men tack vare Gud överlevde jag, berättar han.

Theodore tvingades även bevittna hur de andra manliga medfångarna blev utsatta för våldtäkter.

– Det var så mycket som inträffade i det rummet att jag inte kunde hålla räkningen på hur många som drabbades. Där låg även döda kroppar och det var blod på golvet, berättar han, som nu befinner sig i säkerhet i huvudstaden Bangui.

Den milisgrupp som höll Theodore fången bestod främst av muslimer. Men alla miliser som strider i Centralafrikanska republiken gör sig skyldiga till sexuella övergrepp.

År 2013 genomförde den muslimska milisen Seleka en statskupp. Det ledde till att kristna milisgrupper kallade anti-balaka började slå tillbaka. Den konflikt som följde har lett till tusentals människors död medan över en miljon människor har tvingats på flykt från sina hem.

Våldet i landet fortsätter. Enligt organisationen Enough Project kontrollerar i dag 14 olika väpnade grupper upp till 70 procent av landsbygden i landet. Detta har skapat en omfattande humanitär kris där grova brott mot de mänskliga rättigheterna begås i regioner som kännetecknas av laglöshet. Centralafrikanska republiken anses vara ett av de farligaste länderna i världen för hjälparbetare.

Straffriheten har lett till ett omfattande sexuellt våld mot kvinnor som begås över hela landet och FN har kunnat dokumentera mängder av fall.

Men även många män drabbas. Ett program som drivs av FN:s befolkningsfond dokumenterade bara under 2016 drygt 11 100 fall av könsbaserat våld i landet. Det inkluderar bland annat tvångsäktenskap, våldtäkter och andra former av sexuella övergrepp. I runt 14 procent av fallen var offren pojkar eller män.

Trots omfattningen är det svårt att hitta män som är beredda att berätta om de övergrepp de utsatts för. En orsak är att många inte ens kan tänka sig att även män kan falla offer för grova sexuella övergrepp.

Theodore säger att han inte ens berättat för sin familj om sina fruktansvärda erfarenheter.

– Detta är inget en man ska råka ut för, så för mig är det tabu, säger han på en plats i Bangui där det inte finns någon risk för att han ska bli igenkänd.

Efter att han i februari förra året hade släppts från fångenskapen begav sig Theodore till Bangui för att söka vård för sina skador. Han fick bland annat behandling för en infektion, men inte heller till vårdpersonalen berättade Theodore om våldtäkterna.

Organisationer som Läkare utan gränser finansierar vårdcentraler som erbjuder personer som utsatts för sexuellt våld gratis vård och stöd. Men både kvinnor och män som fallit offer för sexuella övergrepp ställs inför många hinder – och någon vård som är särskilt inriktad på manliga offer finns i stort sett inte. Många biståndsarbetare medger att deras fokus nästan helt ligger på flickor och kvinnor.

I en ny rapport uppmanar organisationen All Survivors Project omvärlden till att i högre grad uppmärksamma det sexuella våld som även drabbar män i Centralafrikanska republiken.

*Journalisten Zack Baddorf arbetar som researcher för All Survivors Project

Zack Baddorf*