Samlade krafter mot avskogningen i Mexiko

Santiago Papasquiaro, Mexiko, 180322 (IPS) – Över hälften av all mark i Mexiko är utarmad. För att stoppa utvecklingen har regeringen satt upp ett mål om att 8,5 miljoner hektar mark ska återställas före år 2020 och tio år senare ska avskogningen i landet ha stoppats. För att uppnå det krävs ett mer hållbart skogsbruk.

– Vi återplanterar och skapar dammar och hinder mot uttorkning, säger Benito Acevedo, teknisk chef för samfälligheten El Tarahumar i delstaten Durango.

El Tarahumar är en ejido – en samfällighet på tidigare statligt ägd mark som överlåtits till kooperativ eller enskilda att bruka.  Delstaten Durago drabbades svårt av torka 2011, 2012 och 2016, och 2012 härjade en trädsjuka som förstörde skog.

El Tarahumars 180 medlemmar har byggt dammar och reservoarer som samlar cirka 2 000 kubikmeter vatten. Förra året planterade de 20 hektar skog och ytterligare 20 ska planteras under 2018.

Enligt den ickestatliga organisationen Mexikanska rådet för hållbart skogsbruk finns det nästan 5 000 ejidos och skogsbrukande samfälligheter i landet, varav 2 900 avverkar och säljer skog. Av dessa ligger 28 i Durango.

– Att stoppa utarmningen är en viktig del av skogsbruket. Vi installerar exempelvis filter-dammar i bäckar på vårt område, säger Abel de la Cruz, ordförande för en annan ejido i regionen El Brillante.

I El Brillante har ett 65 hektar stort område sedan 2008 utsetts till naturområde. Där har de 96 medlemmarna planterat 3 000 träd.

För att stoppa utarmningen av marken har Mexiko satt upp ett mål om att stoppa avskogningen till år 2030. Det är en stor utmaning eftersom i genomsnitt 200 000 hektar skog försvann per år mellan 2011 och 2016, enligt Mexikos federala revision, ASF. Att återställa förstörd mark och stoppa avskogning ingår i ett av de 17 globala mål som världens ledare har förbundit sig till inom Agenda 2030.

Armando Delgado, specialist på hållbart skogsbruk vid regeringens nationella skogskommission, Conafor, tror det är möjligt att nå målet men menar det kräver ökad medvetenhet bland skogsägare och stor samverkan mellan myndigheter och institutioner.

– Det är uppenbart att det behövs åtgärder för bevarande, samt skydd för den biologiska mångfalden. Vid fortsatt avverkning måste även bevarandestrategier genomföras, säger experten.

Benito Acevedo på ejidon El Tarahumar menar att det behövs satsas mer resurser för att stoppa skogsdöden.

– Vi får stöd från Conafor men det räcker inte, säger han.

Abel De la Cruz från El Brillante håller med, och säger att de i dag gör så mycket de kan med sina egna resurser.

Under mars månad ska FN:s jordbruksorganisation FAO inleda en utvärdering av skogarna i Mexiko för att bedöma landets status och vad som behöver göras för att uppfylla de globala målen.

Emilio Godoy