Klimatförändringar förvärrar Mellanösterns vattenbrist

Rom, 180321 (IPS) – Årets upplaga av Världsvattendagen den 22 mars har naturbaserade vattenresurser som tema. Den region som hotas mest av brist på vatten är Nordafrika och Mellanöstern – en kris som förvärras av klimatförändringarna och som enligt experter överskuggar alla andra hot.

Årets tema för Världsvattendagen är “Nature for Water”, med fokus på den naturbaserade vattenresurser som kan bidra till att lösa vattenbaserade problem.

I världen beräknas nästan två miljarder människor leva i områden där det råder brist på rent dricksvatten, och närmare 1,8 miljarder människor tvingas dricka vatten från osäkra källor, vilket utsätter dem för risken att drabbas av vattenburna sjukdomar. Allt detta har negativa konsekvenser för människor hälsa, utbildnings- och försörjningsmöjligheter.

Den region som har störst brist på vatten är Mellanöstern och Nordafrika, där en majoritet av befolkningarna har en begränsad tillgång till rent dricksvatten. Klimatförändringarna ökar dessutom riskerna för torka och översvämningar och leder till en försämrad vattenkvalité. Detta samtidigt som flera av länderna är drabbade av instabilitet, konflikter och våld.

Av det skälet hävdade experter vid World Economic Forum 2015 att vattenkrisen utgör det enskilt allvarligaste hotet mot regionen – ett större hot än både politisk instabilitet och arbetslöshet.

Den dåliga vattenkvalitén hänger samman med en ohållbar vattenkonsumtion, men beror också på föroreningar och bristen på rening av avfallsvatten. Detta slår hårt mot ländernas ekonomier men leder också till en låg rad problem som spridningen av vattenburna sjukdomar. Föroreningarna av sötvatten har skapat en situation där ett stort antal vattenlevande arter nu är hotade.

Regionen är dessutom den i världen där mest vatten går förlorat i samband med produktionen av mat, stora mängder avfallsvatten renas aldrig utan det mesta går direkt ut i naturen vilket både är ett slöseri, men dessutom leder till miljö- och hälsoproblem.

Klimatförändringarna är en av de främsta orsakerna till regionens vattenproblem, vilka riskerar att förvärras ytterligare genom minskad nederbörd och stigande temperaturer.

Forskare befarar att vattenbristen kommer att förvärras ytterligare i Irak, Libanon, Jordanien, Marocko och Syrien under kommande år.

För att bemöta problemen menar experter att länderna måste ha detaljerade och tydliga planer för hur vattenresurserna ska skötas. Eftersom klimatförändringar och skadade ekosystem utgör en stor del av problemet är förhoppningen att en ökad användning av naturbaserade vattenresurser ska kunna öka tillgången på vatten av god kvalité. Ett exempel är hur våtmarker kan användas som översvämningsskydd och vattenrenare.

Sopho Kharazi