Kapstadens vattenkris hotar turismen

Johannesburg, 180321 (IPS) – Den ökande turismen till Kapstaden har skapat mängder av nya arbetstillfällen i hela provinsen. Men det är bara en av flera sektorer som riskerar att drabbas hårt av den svåra vattenkris som uppstått i Sydafrikas nästa största stad.

Förra året rapporterade myndigheterna om nya rekordsiffror över antalet turister som besöker Kapstaden och dess attraktioner. Turismen beräknas ge sysselsättning till fler än 300 000 människor i Västra Kapprovinsen.

Men den stora bristen på vatten har slagit hårt mot stadens tjänstesektor i takt med att hårdare regler för vattenanvändningen har införts. Sedan en tid tillbaka tvingas stadens befolkning begränsa sin vattenanvändning till endast 50 liter om dagen – vilket betyder en mycket snabb dusch om dagen och bara någon enstaka toalettspolning.

Borgmästaren Patricia de Lille påpekade nyligen att tiden för uppmaningar är över och att det nu krävs att myndigheterna tvingar medborgarna att följa reglerna. Den strikta vattenransoneringen gäller även företag, inklusive hotell.

Chefen för Sydafrikas turistmyndighet, Sisa Ntshona, har meddelat att turister fortfarande är välkomna till Kapstaden, men påpekar att också de förväntas spara på vattnet på samma sätt som lokalbefolkningen på grund av den snabbt sinande tillgången. Efter månader av torka stod vattenreservoarerna under förra veckan på endast 19 procent av den samlade kapaciteten.

Experter har varnat för att staden kan komma att stå utan vatten den 9 juli, om inte ordentlig nederbörd kommer under de närmaste månaderna. Det skulle inte bara slå mycket hårt mot stadens invånare, utan även mot Sydafrikas ekonomi.

Vid sidan av den långvariga torkan pekas även befolkningsökningen och klimatförändringar ut som orsaker till den allvarliga vattenbristen. Enligt en rapport som gjorts i samarbete med Kapstadens universitet har stadens befolkning ökat mycket snabbt sedan 1995 – från 2,4 miljoner till dagens uppskattningsvis 4,3 miljoner invånare. Under samma period har den samlade kapaciteten för stadens vattenreservoarer dock bara ökat med 15 procent. Enligt samma rapport är det dock tack vare stadens myndigheters agerande som en vattenkris har kunnat undvikas fram till nu.

Kapstaden är drabbat av en långvarig torka, där två år av dålig nederbörd bland annat slagit mot vattenreservoaren Theewaterskloof, som står bakom hälften av stadens vattenförsörjning.

Situationen i Kapstaden har fått stor uppmärksamhet på senare tid, men många fler städer i världen, i synnerhet i Afrika, står inför liknande problem.

Bristen på rent vatten får mycket långtgående konsekvenser. Enligt den afrikanska organisationen Water Project är närmare hälften av världens sjukhussängar upptagna av patienter som drabbats av sjukdomar som hänger samman med brist på rent vatten. Siffran uppges vara hela 80 procent i utvecklingsländerna.

Ett av de största skälen till bristen på vatten i många städer är enligt experter dålig planering från myndigheternas sida. Enligt en rapport från organisationen GreenCape går 37 procent av vattnet i Sydafrika förlorat på grund av läckor i landets vattenledningar.

– Det främsta skälet till vattenkriser i städer, och nästan överallt, är dålig förvaltning av vattenresurserna, säger Steven Downey, som är kommunikationschef vid organisationen Global Water Partnership, till IPS.

Även Sydafrikas norra grannland Zimbabwe har länge haft stora problem med tillgången till vatten. Huvudstaden Harare har i nästan två decenniers tid haft problem med reningen av stadens vatten, vilket för några år sedan ledde till ett utbrott av tyfoidfeber. I landets näst största stad, Bulawayo, införs nästan årligen vattenransonering på grund av problem med stadens vattenreservoarer, som alla ligger i landet södra delar som ofta drabbas av torkor.

Mxolisi Ncube