Byggnader övertar Kashmirs åkermarker

Srinagar, Kashmir 180201 (IPS) – En snabb urbanisering och dålig stadsplanering har lett till att stora åkerområden går förlorade i den nordindiska delen av Kashmir.

Javaid Ahmad Hurra, 40, bor i distriktet Ganderbal i Kashmir och har starka minnen av hur grönt och frodigt det var i hans hemby när han växte upp. Numera har de gröna risfälten ersatts av cementhus och nya byggnader är hela tiden på väg upp.

–Det blir allt fler bostadsområden och ingen brukar marken längre, säger han till IPS.

Många av Kashmirs tidigare jordbruksområden har på senare år utsatts för en snabb utbyggnad. En statlig rapport slog nyligen fast att den bristande planeringen kring alla nya byggnader lett till att delstaten är på väg att förlora en majoritet av de bördiga markerna.

Enligt dokumentet går i genomsnitt 1 375 hektar bördiga jordar om året förlorade på grund av nya företagsbyggnader, fabriker, bostadshus och affärsområden. Regionens jordbruksmyndigheter uppger i sin rapport att jordbruksmarkerna i Kashmir minskade från 163 000 hektar 1996, till 141 000 hektar 2012.

Detta samtidigt som närmare 70 procent av delstatens befolkning bor på landsbygden och är beroende av jordbruket för sina inkomster.

Forskaren Mir Yasir Ahmad, som arbetar vid Kashmirs universitet, menar att de marker som främst går förlorade är risfält som får ge plats för nya bostadshus.

–Myndigheterna genomför inga åtgärder för att skydda jordbruksmarkerna vilket gör att betonghus byggs på platser där det tidigare fanns enorma risfält, säger han till IPS.

Samtidigt visar andra officiella undersökningar att den lokala produktionen av mat inte täcker efterfrågan, vilket gör att jordbruksprodukter måste importeras från andra delar av Indien.

Bonden Ghulam Nabi Dar säger till IPS att den främsta orsaken till att de odlade markerna minskar är den svåra situation som regionens småbönder ställs inför.

–Myndigheterna hjälper inte till med den bevattning som bönderna behöver. Det enklaste sättet att tjäna pengar för bönderna är att sälja marken eller att ersätta odlingarna med kommersiella byggnader, säger Ghulam Nabi Dar.

En färsk studie gjord vid Universitet för jordbruksvetenskap visar samtidigt att utvecklingen har lett till färre arbetstillfällen, då mindre personal behövs inom jordbruket.

Fruktodlaren Javaid Ahmad Hurra säger att klimatförändringarna också har slagit hårt. Enligt honom har den ojämna nederbörden drabbat regionens fruktodlare, med svåra ekonomiska förluster som följd. Han livnär sig på att odla äpplen, men säger att förtjänsterna blivit allt mindre de senaste fem åren. Även han funderar nu på att sälja sina två hektar marker för att satsa på någon annan bransch.

–Bönderna får en enkel möjlighet att tjäna pengar genom att sälja sina marker. Varför skulle vi vilja drabbas av fler förluster utan att vinna något?, frågar sig Javaid Ahmad Hurra.

Umar Manzoor Shah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *