Davos löser inga världsproblem enligt kritiker

New York, 180131 (IPS) – När Världsekonomiskt forum i Davos avslutades i Schweiz i förra veckan tycktes resultatet förutsägbart – många uppvisningar i plattityder men, något överraskande, mindre av den amerikanska populistiska och protektionistiska retoriken.

President Donald Trump förklarade att USA är ”öppet för handel”. Den amerikanska komikern Jimmy Kimmel kontrade med “vem är bättre att meddela detta än en man som gått i konkurs sex gånger” (när Donald Trump var företagare, innan han kandiderade till presidentposten).

President Donald Trump, som i allt större utsträckning valt bilateralism framför multilateralism – medan han dragit sig ur frihandelsavtalet TPP och hotat att göra detsamma med frihandelsavtalet Nafta – framstod som mer återhållsam i mötet med affärseliten, även om han anlände till Davos omedelbart efter att ha beslutat att införa tullavgifter på importerade solpaneler och tvättmaskiner.

Indiens premiärminister Narendra Modi gick hårt åt Donald Trump, utan att nämna den amerikanske presidenten vid namn.

−Protektionismens krafter verkar mot globaliseringen. Avsikten är inte bara att undvika globalisering utan också vända dess naturliga flöde, varnade han.

Ben Phillips, vid Nairobi-baserade Fight Inequality Alliance, beskriver Davosmötet som en “speed-dejtingklubb för plutokrater och politiker”.

−Tanken på att mötet skulle vara en kraft för ett mer jämlikt samhälle är död, säger han.

Klaus Schwab, initiativtagare till Världsekonomiskt forum, hyllade Donald Trumps skattereformer som innebär skattesänkningar för miljardärer och som väntas leda till nedskärningar av service, ökade skulder och ökade klyftor.

−Å företagsledarnas vägnar skulle jag vilja gratulera er särskilt för de skattereformer som godkändes i december och som kraftigt minskar skattebördan för amerikanska företag, sade han.

Enligt tidningen New York Times var det några i publiken som buade när Klaus Schwab lovordade Donald Trumps beslut.

Donald Trumps kamp mot globaliseringen visar sig nu handla om att endast angripa fattiga migranter i stället för att utmana den globala eliten. Från den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, som en gång var Donald Trumps måltavla, har presidenten valt flera höga chefer till viktiga poster i sin egen stab.

−De uppskattar verkligen vad han har gjort för ekonomin, säger Ben Philips.

Jennifer Morgan, internationell generalsekreterare för Greenpeace, säger till IPS att hon inte såg några bevis i Davos för att företagsledare eller regeringsrepresentanter verkligen förstått det trängande behovet av att skapa rättvisa för människor och planeten.

−De talar om tillväxt för alla och klimatåtgärder men misslyckas med att undersöka eller utmana sig själva när det handlar om den egna rollen i att upprätthålla eller dra nytta av bakomliggande system som har skapat den värld vi lever i, säger hon.

Hon säger att det dock var inspirerande att möta många av de unga, särskilt kvinnor, som visar vägen när det gäller stora idéer och kollektivt ledarskap.

Jennifer Morgan menar att klimatrelaterade risker och klimatåtgärder fick ett större utrymme vid diskussionerna i Davos i år – men inte i den utsträckning som krävs.

Före detta världsbankekonomen Branko Milanovic, en av de främsta forskarna i ekonomisk ojämlikhet, konstaterade att Davos ”producerat noll resultat” när det handlar om att minska ojämlikheten.

Samtidigt som Davosmötet hölls ett annat möte i Dandora, ett slumormråde i Nairobis utkant.  Det var uppe på ett annat berg – en soptipp. Där samlades representanter för icke-statliga organisationer, sociala rörelser och fackföreningar vid Usawa-festivalen,  en sammankomst i den globala kampen mot ojämlikheten. Det var den kenyanska rapparen Juliani som tagit initiativ till festivalen tillsammans med gräsrotsgrupper. Reuters skrev ”Glöm Davos – Dandora är nyckeln till att kunna ta itu med ojämlikheten”.

 

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *