Zimbabwiska kvinnor tar täten i kampen mot avskogning

Plumtree, Zimbabwe, 180201 (IPS) – Befolkningen på Zimbabwes landsbygd är beroende av ved för att kunna laga mat och värma sina hus, vilket i sin tur driver på ökad avskogning och förstörelse av marker. Samtidigt pågår satsningar där kvinnor både försöker livnära sig på och skydda skogarna.

En genomgång som det lokala miljöförbundet Zela gjorde 2016 visade att en stor majoritet av befolkningen på Zimbabwes landsbygd är beroende av ved i sina dagliga liv. Samtidigt är många beroende av de resurser som finns i skogarna för sin försörjning.

I byn Mlomwe i regionen Plumtree driver Judith Ncube tillsammans med nio andra kvinnor kooperativet Vusanani, som utvinner olja och hudvårdsprodukter från marulaträdets frukter.

Regionen Plumtree ligger i ett av landets torra områden, där nederbörden är låg och risken för torkor hög. Det är också en av de regioner som hotas av ökenspridning om inte skogsskövlingen hejdas. Verksamheten som kvinnorna i Vusanani bedriver innebär inte bara ett skydd för de lokala marulaträden utan ger också medlemmarna en inkomst.

–Vår möjlighet att försörja oss har förbättrats betydligt och vi behöver inte längre vara beroende av våra män för vår överlevnad, säger Judith Ncube, som är ledare för kooperativet.

Zimbabwiska kvinnor har ofta ett stort ansvar eftersom många män begett sig till grannlandet Sydafrika i jakt på arbeten på grund av den mycket höga arbetslösheten i landet. En del av männen återvänder aldrig, medan andra blir borta länge.

Samtidigt finns det för närvarande nya förhoppningar om att landets ekonomi ska kunna växa igen efter att president Robert Mugabe tvingats bort från makten.

Kooperativet Vusanani bildades 2010 med hjälp av olika biståndspartners. Sedan dess har kvinnorna fått tag på den utrustning de behöver för att bearbeta trädets frukter till olika produkter. Frukterna köper de in lokalt.

Marulaträden växer i varma och torra områden och dess frukter är både näringsrika och ger inkomster till landsbygdsbefolkningen som lever i regionen.

Reckson Mutengarufu, som tidigare arbetade med utvecklingsarbete för myndigheterna i regionen berättar att lokalbefolkningen tidigare högg ner träden, men att utvecklingen på senare tid har gått åt rätt håll.

–Situationen är bättre nu eftersom byborna bara tillåts fälla marulaträd efter att ha fått tillåtelse av byns ledare. Vi har utbildat människor i hållbar skogsvård och om fördelarna med att plantera träd både hemma och ute på fälten, berättar Reckson Mutengarufu.

Med hjälp av internationella satsningar har vissa av kvinnokooperativets medlemmar fått möjlighet att resa till Sydafrika för vidareutbildning. En av dem är tiobarnsmamman Margaret Ndhlovu, 57, som under utbildningsresan fick lära sig mer om hur marulaträdets frukter kan tas tillvara av kvinnliga sydafrikanska småbönder.

–Det var en upplevelse för livet. Under resan till Sydafrika fick jag lära mig av andra kvinnor hur marulafrukten kan användas till att tillverka många olika slutprodukter, berättar hon för IPS.

Kvinnorna i Vusanani har numera långtgående planer för sin verksamhet. Till år 2020 är tanken att den småskaliga produktionen ska ha utvecklats till en betydligt större verksamhet.

Sally Nyakanyanga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *