Pakistan överväger att utvisa afghanska flyktingar

Peshawar, 151217 (IPS) – Närmare tre miljoner afghanska flyktingar lever i grannlandet Pakistan. Nu ska den pakistanska regeringen ta ställning till om flyktingarnas uppehållsstatus som löper ut vid årsskiftet ska förlängas ytterligare.

Regeringen överväger att förlänga uppehållstillståndet för registrerade afghanska flyktingar till 2017. För tre år sedan förlängdes den senast, men den förlängningen löper ut vid det kommande årsskiftet.

-Vi är inte lyckliga här, men kan heller inte resa tillbaka till vårt land eftersom situationen där är extremt dålig, säger den afghanske flyktingen Ghareeb Gul till IPS.

Han är 40 år gammal och kom till Pakistan som litet barn 1979, i samband med att Sovjet invaderade hemlandet. Ghareeb Gul växte upp i ett flyktingläger nära Peshawar, men senare revs lägret av de lokala myndigheterna och närmare 50 000 afghaner tvingades hitta andra bostäder.

De senaste åren har Ghareeb Gul levt i ett hus byggt av lera och sten och levt på att sälja grönsaker. Det senaste året har dock livet blivit allt svårare för honom och många andra flyktingar. Efter terrordådet mot en skola i Peshawar i december 2014, där terrorister dödade 150 människor, har myndigheterna genomfört en rad åtgärder för att förhindra fler terrordåd – bland annat genom att förmå fler afghaner att återvända till hemlandet.

-Sedan dess har myndigheterna varit på jakt efter alla som bor här illegalt, säger Ghareeb Gul.

Det är de papperslösa afghanerna i landet som löper störst risk att utvisas. Myndighetsrepresentanter uppger för IPS att de registrerade afghanska medborgarna troligen kommer att få stanna i Pakistan till december 2017, medan de papperslösa ska utvisas.

Hittills har den pakistanska regeringen vid tre tillfällen förlängt fristen för de afghanska flyktingarna i landet. Provinsregeringen i Khyber Pakhtunkhwa, där många av afghanerna bor, motsätter sig nu en ytterligare förlängning. Nyligen skickade provinsregeringen ett brev till den federala regeringen där man kräver att flyktingarna skickas tillbaka efter årsskiftet.

För ett år sedan klubbades en nationell handlingsplan mot terrorism som även syftade till att skicka tillbaka alla papperslösa afghanska flyktingar. Resultaten har dock nästan helt uteblivit. De flesta papperslösa afghaner är dock mycket oroade och menar att de inte skulle ha någon framtid i Afghanistan.

-Jag reste till Kabul och var där i tre månader, men sedan återvände jag till Peshawar, berättar fruktförsäljaren Malal Shah. Han säger att han inte skulle kunna försörja sin stora familj i hemlandet.

-Men här har polisen blivit som kvarnstenar runt vår hals eftersom vi inte har uppehållstillstånd, säger Malal Shah.

De flesta afghanerna i Pakistan arbetar med enklare arbetsuppgifter, men anser sig ända ha ett bättre liv än de skulle kunna få i hemlandet.

-Vi är glada för här kan vi överleva. Men i Afghanistan är situationen extremt dålig. Det saknas sjukvård, utbildningsmöjligheter och arbeten, säger Sufaid Hashimzada, som arbetar på gatan som skomakare.

Han kom till Pakistan för 25 år sedan och har aldrig funderat på att återvända.

-Mina två söner går i skolan här. Om jag reste tillbaka skulle de bli analfabeter.

Både regeringen i Kabul och FN:s flyktingorgan UNHCR är motståndare till tanken på att tvångsförvisa afghanska flyktingar från Pakistan. FN menar att man istället bör satsa på ett frivilligt program för återflytt, en satsning som hittills resulterat i att 57 000 av närmare 1,5 miljoner registrerade afghaner återvänt hem under 2015.

Samtidigt beräknas det även finnas närmare två miljoner papperslösa afghanska flyktingar i Pakistan.

Enligt en färsk rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch utsätts de flesta afghanska flyktingarna i Pakistan för trakasserier från polisen, som en metod för att få dem att återvända till hemlandet.

Khyber Pakhtunkhwas provinsminister Pervez Khattak är arg på centralregeringen, som han anser måste agera för att få de afghanska flyktingarna att återvända.

-Flyktingarna belastar den lokala ekonomin. De betalar inte skatter och tar upp bostäder i varje stad, vilket skapat en bostadsbrist för lokalbefolkningen, säger han.

Pervez Khattak menar att UNHCR och det internationella samfundet omedelbart måste agera för att se till att flyktingarna kan resa hem.

-De är involverade i kriminella aktiviteter och polisen kan inte hitta dem eftersom de flesta inte är registrerade, säger han.

Afghanistans president Ashraf Ghani har uppmanat Pakistan att förlänga flyktingarnas uppehållstillstånd i ytterligare två års tid.

Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *