Fattigdom driver många afrikanska barn in i slaveri

Harare, 150923 (IPS) – Barnen har förblivit den allra mest utsatta gruppen bland Afrikas allra fattigaste. Den extrema fattigdomen leder till att mängder av barn varje år tvingas in i en modern form av slaveri.

-Fattigdomen har blivit en del av mig, jag har lärt mig leva med att ingen bryr sig om mig, berättar 13-åriga Aminata Kabangele för IPS.

Hon kommer från Kongo-Kinsasha, men lever nu i ett flyktingläger i Chipinge i östra Zimbabwe. Hit flydde hon efter att hela hennes familj hade blivit dödad av rebeller i det krigshärjade hemlandet.

-Jag lever i värre fattigdom här och liksom för många andra barn här i lägret präglar fattigdomen vår vardag, berättar Aminata Kabangele.

Den zimbabwiske socialarbetaren Melody Nhemachena säger att situationen för barnen är densamma i många afrikanska länder.

-Det är alltid barnen som drabbas allra hårdast av fattigdomen.

Med utgångspunkt från en rapport från FN:s barnfond Unicef har Världsbanken beräknat att det finns 400 miljoner barn i världen som lever i extrem fattigdom, varav en majoritet bor i Asien eller i Afrika.

FN beräknar samtidigt att närmare 200 000 afrikanska barn varje år säljs för att utföra slavliknande arbeten.

-Många familjer i Afrika lever i en sådan extrem fattigdom att de går med på att byta sina barn mot mat, och personer som påstår att de ska ge barnen arbete eller ta hand om dem. Men oftast hamnar barnen i stället i tvångsarbete, där de knappt tjänar något alls, säger Amukusana Kalenga från Zambia, som arbetar för att stärka barns rättigheter.

En av de regioner som drabbats hårt av detta fenomen är Västafrika. Mike Sheil, som arbetar för den brittiska biståndsorganisationen Anti-Slavery International, berättar att många familjer i Benin är så utfattiga att det “nästan blir en lättnad” när någon erbjuder sig att ta hand om ett av deras barn.

Nätverket Global March Against Child Labour, som består av fackföreningar och organisationer från hela världen, skrev i en rapport 2010 att hela 1,8 miljoner barn i åldern mellan 5 och 17 år arbetade under svåra förhållanden på kakaoodlingar i Elfenbenskusten och i Ghana. Ett av de länder som är hårt drabbat av trafficking med barn är Gabon. För ett par år sedan slog landets chef för sociala frågor, Mélanie Mbadinga Matsanga, fast att landet ansågs vara ett “eldorado” för många människohandlare som är inriktade på barn.

I Afrikas folkrikaste nation, Nigeria, finns det enligt Unicef runt 4,7 miljoner barn som inte går i skolan.

-Pojkar och flickor som ibland bara är 13 år gamla värvas av terrorgrupper som Boko Haram, och utnyttjas ofta i samband med självmordsattentat, säger den nigerianske konfliktexperten Hillary Akingbade till IPS.

Enligt henne tvingas flickor ofta in sexuellt slaveri, medan andra tvångsrekryteras av grupperna – eller går med i ren desperation, då de anser att det är deras enda sätt att överleva.

Även i Centralafrikanska republiken och i Sydsudan har ett stort antal barn blivit utnyttjade av stridande grupper.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *