Nätkampanjer får allt större genomslag

New York, 150924 (IPS) – Globala kampanjnätverk som lyckas samla miljontals namnunderskrifter har på senare tid fått en allt större roll i politiskt påverkansarbete.

Namninsamlingar på nätet har blivit ett viktigt verktyg för att påverka beslutsfattande. I de sociala mediernas tidsålder är möjligheterna till påverkan bara några musklick bort. På ett ögonblick kan man underteckna ett upprop eller starta en egen namninsamling. Kampanjplattformar som 38 degrees, Avaaz, Care2 Petitions, Change.org, ipetitions eller MoveOn är bara några exempel.

Avaaz och Change.org är två stora plattformar där det är möjligt att starta en namninsamling och båda har funnits i åtta år.

-Demokratiskt ansvar är inprogrammerat i vår modell. Avaaz-arbetsgruppen och de som stöttar oss lämnar förslag på kampanjer och varje förslag testas sedan på en stor grupp slumpmässigt utvalda personer i nätverket, säger Aften Meltzer, talesperson för Avaaz.

Avaaz är ett demokratiskt nätverk med över 41 miljoner medlemmar. Organisationen grundades i New York och har blivit en global rörelse på bara några år. Arton nationella grupper på sex kontinenter lanserar kampanjer över hela världen genom att uppmana individer att påverka beslutsfattande på lokal, nationell eller internationell nivå.

Enligt Avaaz har över 258 miljoner upprop gjorts sedan starten 2007. Verksamheten finansieras genom gåvor på upp till 5 000 dollar.

Change.org är ett liknande initiativ, med 113 miljoner medlemmar som skapat fler än 13 000 namninsamlingar i 196 länder.

-Vårt uppdrag är att hjälpa människor överallt att skapa den förändring de vill se och vi tror att det bästa sättet är att kombinera visionen om en ideell organisation med innovationerna hos teknikintensiva uppstartsföretag, säger Michael Allen Jones vid Change.org.

Avaaz har samlat in namnunderskrifter och skickat personliga meddelanden till medlemmar av EU-kommissionen.

-450 000 Avaaz-medlemmar efterlyste snabba åtgärder. De fick göra sig hörda och EU nådde en överenskommelse om att ge 50 000 flyktingar en fristad, säger Aften Meltzer.

Avaaz samlade även in en miljon underskrifter och krävde att klädföretaget Benetton skulle betala ersättning till Rana Plaza-offren och deras familjer efter fabriksraset i Bangladesh 2013. Företaget beslutade att betala ut 1,1 miljoner dollar till fonden för ersättning åt offren.

Ett upprop på Change.org har bland annat fått tv-spelsutvecklaren EA Sports att inkludera kvinnliga spelare till 2016. För tre år sedan tog 13-åriga Rebekah Araujo initiativ till uppropet. Jeff Mizanskey som hade dömts till livstid för marijuanabrott i Missouri och suttit i fängelse i 20 år släpptes fri den 28 maj i år som ett resultat av att 400 000 personer undertecknat en namninsamling som hans son tagit initiativ till.

-Nätverket är inte så löst sammansatt som det kan verka. De som undertecknar en kampanj vill hållas informerade och höra om framsteg. De vill ha uppdateringar och läsa nyhetsartiklar som skrivs om kampanjen och se foton från när underskrifterna överlämnas. Det är ett engagemang som går långt utöver att enbart underteckna ett upprop, säger Michael Allen Jones vid Change.org.

Britta Schmitz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *