Ny rapport om grova övergrepp i Darfur

New York, 150922 (IPS) – En sudanesisk milisgrupp stöttad av regeringen ligger bakom systematiska massvåldtäkter och brutala mord i Darfur. Det avslöjas i en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Övergreppen i Darfur ska ha begåtts av milisgruppen Rapid Support Forces, RSF, som bildades av den sudanesiska regeringen i mitten av 2013 i syfte att bekämpa rebellgrupper i olika delar av landet. Gruppen anklagas för att ha begått krigsbrott, men också mycket allvarliga brott mot mänskligheten i Darfur.

Darfur är en otillgänglig plats och det är svårt att få fram exakta uppgifter om omfattningen av våldet. I den nya rapporten har dock Human Rights Watch lyckats intervjua 212 personer som fallit offer för våldet från RSF, eller bevittnat det.

Jonathan Loeb vid HRW berättar för IPS att organisationen i första hand har intervjuat människor i flyktingläger. I den nya rapporten, kallad ‘“Men With No Mercy”’, beskrivs attacker som utförts mot civila mellan maj 2014 och fram till juli i år. Enligt rapporten har civila dödats, våldtagits och torterats på ett systematiskt sätt av den regeringsstödda styrkan.

En mamma från Bardani vittnar i rapporten om hur hon våldtogs av milismännen. “De plockade ut flickorna. När de hade våldtagit alla flickor så våldtog de alla oss andra. Alla blev våldtagna av två män. Ungefär 100 av oss blev våldtagna”, berättar mamman vars döttrar är 18, 12 och 8 år gamla.

En 25-årig kvinna från Birdik vittnar i rapporten om hur allt i hennes hemby förstördes av milisen. “Det enda som fanns kvar var lik och brända byggnader. Vi kvinnor började begrava de döda. Ibland hittade vi en arm eller ett ben, som vi begravde. Jag begravde fem hela kroppar och många stympade kroppar”, berättar kvinnan. Sedan samlade byborna ihop alla barn och gav sig av på en fem dagar lång vandring till en annan ort.

Enligt rapporten ska det inte ha funnits några rebeller i en majoritet av de byar som attackerats.

Medlemmar i RSF berättar i rapporten att de beordrats att begå massvåldtäkter och hävdar att Sudans vicepresident Hassabo Mohammed Abdel Rahman gett order om att alla som bodde i närheten av rebellområden nära bergskedjan Jebel Marra skulle dödas.

De flesta medlemmar av RSF ska ha rekryterats av en tidigare ledare för den fruktade Janjaweed-milisen. Den nya milisgruppen bedöms bestå av närmare 6 000 medlemmar, med hundratals fordon och stora resurser till sitt förfogande. Ögonvittnen berättar i rapporten att milisgruppen känns igen på deras RSF-loggor och genom färgen på deras fordon.

Konflikten i Darfur har pågått i tolv års tid och anses vara en av de värsta i världen. Den isolerade regionen, som ligger i västra Sudan nära gränsen till Tchad, är en av de fattigaste i världen. Eftersom den sudanesiska regeringen inte samarbetar är det svårt för FN:s fredsbevarande styrkor, Unamid, och hjälparbetare att nå ut till utsatta byar i regionen.

Uppskattningsvis 4,4 miljoner människor i Darfur är i behov av humanitär hjälp, samtidigt som svårigheterna att nå ut i regionen gör det svårt att övervaka konflikten och förhindra nya attacker. Unamids språkrör Ashraf Eissa berättar för IPS att både regeringsstyrkor och rebeller satt stopp för flera försök av FN-styrkan att nå fram till olika områden i Darfur.

HRW menar att den sudanesiska regeringen måste agera för att se till att våldet från RSF upphör.

-Denna styrka har skapats av den sudanesiska regeringen, de har beväpnats, tränats och utgör en del av den sudanesiska militären. Högt uppsatta regeringsmedlemmar och arméföreträdare har makten att avväpna och avveckla dem, säger Jonathan Loeb vid HRW till IPS.

Sudans president Omar al-Bashir är efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten, främst med anledning av brott begångna i Darfur.

Britta Schmitz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *