FN gör översyn av fredsbevarande insatser

New York, 150921 (IPS) – FN genomför nu en översyn av organisationens 16 mycket kostsamma fredsbevarande missioner. Kritiker menar att världsorganisationen i högre grad börjat satsa på stridande förband, snarare än på rent fredsbevarande uppdrag.

FN:s fredsbevarande missioner kommer under 2015 och 2016 att kosta 8,3 miljarder dollar, samtidigt som flera konflikter i världen är på väg att eskalera. Detta gäller i synnerhet i flera afrikanska länder, däribland Centralafrikanska republiken, Mali, Sydsudan, Liberia, Elfenbenskusten och i Kongo-Kinshasa.

FN uppger att de kritiker som hävdar att organisationen i högre grad vill satsa på stridande förband har fel, men vissa organisationer är skeptiska. Mel Duncan, som är ordförande för organisationen Advocacy & Outreach Nonviolent Peaceforce, säger att en expertgrupp med uppdrag att utvärdera FN:s fredsbevarande insatser, kom med en tydlig rekommendation i juni om behovet av fredliga insatser för att skydda civila i konfliktområden. Expertgruppen leddes av fredspristagaren, politikern och frihetsledaren José Ramos-Horta från Östtimor.

Men enligt Mel Duncan plockades dessa rekommendationer sedan bort av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon innan rapporten lämnades vidare till säkerhetsrådet.

-I stället ligger fokus på väpnade insatser, säger Mel Duncan till IPS.

Han menar att det krävs en omfattande förändring inom FN:s avdelning för fredsbevarande insatser, DPKO.

FN:s språkrör Farhan Haq tillbakavisar dock kritiken.

-Mina kollegor som arbetade med rapporten känner inte igen beskrivningen av “slopade stycken”, säger Farhan Haq till IPS.

I stället handlar det hela om att den rapport som generalsekreteraren skickade vidare var en nedkortad version av originalrapporten, enligt Farhan Haq.

James Paul, som länge var chef för organisationen Global Policy Forum, påpekar att alla FN:s fredsbevarande missioner har fått egna mandat av säkerhetsrådet, med riktlinjer för när och hur militära insatser kan komma i fråga. En del av personalen inom dessa insatser är inte militärer, men den stora majoriteten är soldater som med tiden blivit allt bättre beväpnade.

-Soldaterna talar vanligtvis inte de lokala språken och är dåligt utbildade för sina uppgifter. De har ett svårt och farligt jobb och dåliga förutsättningar, säger James Paul till IPS.

Alla FN:s medlemsländer måste vara med och finansiera de fredsbevarande insatserna, efter sin ekonomiska förmåga. FN har samtidigt påpekat att de 8,3 miljarder dollar som insatserna kostar under två års tid bara motsvarar en halv procent av den summa som satsades på världens militärer under år 2013.

Flera av de länder som bidrar med flest soldater till FN-trupperna ligger i Sydasien, och flest soldater bidrar Bangladesh med. Sammanlagt arbetar runt 124 000 människor inom de fredsbevarande insatserna, varav 105 000 är uniformerade soldater.

James Paul menar att det finns ett motstånd mot en övergång till mer civila fredsbevarande insatser – men att det är oklart varifrån och varför.

-FN marscherar mot krig och behöver vända om, säger James Paul, som följt FN under närmare 20 års tid.

I samband med en pressträff förra veckan underströk generalsekreterare Ban Ki-Moon hur viktigt det är att det blir ett slut på de sexuella övergrepp som begås av fredsbevarande styrkor.

-Det är skamligt när FN:s och annan personal som skickas ut för att skydda människor i stället förvärrar lidandet och blir en del av problemen, sade generalsekreteraren.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *