Psykisk ohälsa i tyfonens spår

Manila, 150916 (IPS) – Trots att det gått snart två år sedan tyfonen Haiyan slog till mot Filippinerna lever människor fortfarande med konsekvenserna av tyfonens framfart.

Tyfonen Haiyan, eller Yolanda som den heter i Filippinerna, drog in över landet den 8 november 2013 och beskrivs som en av de största och värsta stormarna som någonsin har observerats. Tyfonen var i den absoluta toppen av kategori 5 med vindstyrkor på mellan 250 till över 315 kilometer i timmen. Över 6 300 människor miste livet och de ekonomiska förlusterna beräknas till nära 16 miljarder kronor.

En tiondel av befolkningen uppges lida av depression till följd av de enorma förlusterna och den skuld som många känner för att ha överlevt. En del känner inte till vilken typ av psykologiskt stöd som finns och andra klagar på vårdens dåliga kvalité och bristen på läkemedel. Som vid de flesta katastrofer har den fysiska rehabiliteringen prioriterats framför den psykiska hälsan.

Jun, som egentligen heter något annat, är en av dem som haft det mycket svårt sedan tyfonen slog till mot landet. Han förlorade sitt hus, sin fru och sina barn i katastrofen och den psykiska smärtan han gått igenom har lett till att han återfallit i psykisk sjukdom. Nu bor han tillsammans med sin bror. Men eftersom brodern arbetar och övriga i familjen är sjuka och gamla och inte kan hantera honom i hans maniska perioder sitter Jun fastkedjad i hemmet. Familjen har inte råd med de läkemedel som Jun behöver och det är bara i vissa perioder som dessa läkemedel distribueras gratis vid en lokal klinik.

Enligt Världshälsoorganisationens kartläggning av den globala sjukdomsbördan ökar psykisk sjukdom kraftigt risken för tidig död. Trots det får endast en fjärdedel av alla i världen som är i behov av vård vid psykisk sjukdom tillgång till detta. Fler än 40 procent av världens länder saknar en fastslagen politik för psykisk hälsa och insatser för psykiska hälsa utgör mindre än 1 procent av de flesta länders hälso- och sjukvårdsutgifter.

Till följd av klimatförändringar blir naturkatastrofer allt mer vanliga och i samband med katastrofer ökar den psykiska ohälsan kraftigt. Det framhålls att en önation som Filippinerna som är sårbar för katastrofer därför tydligt borde förbättra insatserna för psykisk hälsa.

Den ideella läkarstudentorganisationen IFMSA som arbetar med humanitära frågor bedriver en kampanj för att hälsofrågor kopplade till klimatförändringar ska ingå i det globala klimatavtal som världens länder ska förhandla fram i Paris i december.

Jed Alegado and Angeli Guadalupe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *