Kurderna håller enad front mot IS i Kirkuk

Kirkuk, Irak, 150915 (IPS) – Det enda som finns kvar av de soldater som tidigare höll till vid militärgarnisonen K1 i den nordirakiska staden Kirkuk är väggmålningarna vid ingången. De föreställer irakiska soldater som saluterar den irakiska flaggan och hyllas av tacksamma familjer. Men när Islamiska statens styrkor anlände i juni förra året flydde alla irakiska soldater från platsen.

I dag är det i stället en sammanslagning av kurdiska styrkor som håller ställningarna – peshmergasoldater och PKK-styrkor. Tidigare stred dessa grupper mot varandra, men när de ställdes mot den gemensamma fienden IS förra sommaren så beslutade grupperna att hålla en enad front.

I de värn som omger komplexet håller de förenade styrkorna ställningarna mot jihadisterna. Efter en kort sammanfattning av läget erbjuder sig “kamrat Rebar” att visa IPS området under en biltur ner längs en mur byggd av lera.

Via ett antal vägspärrar passerar vi en rad militära posteringar och byar som har återerövrats från IS. En del platser har blivit totalförstörda av de flygattacker som USA och dess allierade har genomfört.

Vid en bunker står peshmerga-befälet Jamal Masim Jafar . Han berättar om de ständiga strider som utkämpas i området.

-Vi utsätts för eldgivning från krypskyttar från två byggnader och ett torn som fienden har byggt upp. Men de beskjuter oss också med bomber byggda av gastuber, berättar Jamal Masim Jafar.

Han säger att den senaste skottväxlingen inträffade för bara någon timme sedan, och att han är glad över samarbetet med PKK-styrkorna.

-Vi har en mycket bra relation och strider tillsammans inte bara för kurdernas skull, utan även för hela mänskligheten – som IS är en fiende till.

Jamal Masim Jafar går upp på en höjd och pekar ut mot byn Al Noor, en av många orter som skapades av Iraks forne diktator Saddam Hussein för att ge plats åt arabiska nybyggare i detta kurdiska område.

Al Noor kontrolleras fortfarande av IS, men så sent som under förra veckan inledde kurdiska styrkor en offensiv sydväst om Kirkuk, där man lyckades återta nio liknande byar, samt ett större landområde.

-Dessa framgångar har varit möjliga tack vare den internationella hjälpen, både i form av förnödenheter och flygattacker, säger Jamal Masim Jafar.

Han berättar att trupperna precis fått ny militär utrustning från Frankrike och Tyskland, och att styrkorna får det flygunderstöd som behövs. Samtidigt skulle det kurdiska befälet gärna även se västerländska soldater på marken.

Vårt nästa stopp på färden blir i den arabiska byn Nouafel, alldeles bredvid den mur där PKK-styrkor håller sina positioner. “Kamrat Selim” vill inte avslöja exakt hur många soldater som finns på platsen.

-Vi är tillräckligt många för att kunna bekämpa IS i alla fall, säger han med ett leende.

De stridande befinner sig på ett litet berg och kan med hjälp av kikare övervaka byn Wastaniya, som är den närmaste by som kontrolleras av IS. PKK-styrkorna tycks inte vara lika välbeväpnade som de allierade inom peshmerga. Men “kamrat Aso” menar att de spelar en viktig roll.

-I våras fick vi en två månader lång utbildning om krigsföring i stadsmiljöer som hölls av två italienare. Jag fick lära mig mycket nytt, säger Aso, en ung man som kommer från den närliggande staden Tuz Khormato.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera någon av dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.

Karlos Zurutuzaer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *