Afrikanska länder förbereder juridisk offensiv vid klimatmötet

Dar es Salaam, 150917 (IPS) – I december hålls FN:s nästa stora klimatkonferens i Paris. I Afrika förbereder sig politiker, experter och organisationer på att komma till mötet med ett antal jurister som kan lägga fram bevis för vad klimatförändringarna har inneburit för kontinentens länder.

Målsättningen är att undvika misstag som gjordes i samband med att Kyotoprotokollet formulerades.

-FN:s ramkonvention om klimatförändringarna är ett juridiskt dokument, och därför behöver vi juridiska experter som kan föra Afrikas talan genom att lägga fram tillgängliga bevis. Detta är som ett rättsfall för Afrika, säger Oliver C. Ruppel, som är professor i juridik vid Stellenbosch-universitetet i Sydafrika.

Han var en av deltagarna vid en konferens som nyligen hölls i Dar es Salaam om behovet av en gemensam afrikansk hållning under mötet i Paris.

Tidigare har de afrikanska länderna alltid byggt sina argument på geopolitik och med hänvisning till forskning. Men till mötet i Paris menar flera experter att det är viktigt att länderna kommer med flera jurister som kan lägga fram bevis för klimatförändringarnas effekter, men också visa vad Afrika har gjort – och vad som kan åstadkommas om kontinentens länder får de resurser och den tekniska hjälp som behövs.

-Vi måste sluta klaga och i stället fokusera på vad vi själva har åstadkommit med och utan hjälp – betrakta våra egna framgångar och visa vad Afrika kan åstadkomma, sade John Salehe vid organisationen Africa Wildlife Foundation, vid konferensen.

Tanzanias vicepresident Mohammed Gharib Bilal påpekade att Afrika drabbades negativt av de brister som fanns i Kyotoprotokollet.

-Ingen i Afrika kommer att tjäna på att vi begår samma misstag igen när vi ska förhandla fram ett nytt avtal, sade Mohammed Gharib Bilal vid mötet.

Experter menar att Kyotoprotokollet bland annat saknade formuleringar om hur drabbade länder ska kunna hantera klimatförändringarnas effekter. Mithika Mwenda, generalsekreterare för klimatnätverket Pan African Climate Justice Alliance, menar att detta blev särskilt tydligt i länder som själva står för små utsläpp av växthusgaser.

Mohammed Gharib Bilal påpekade att den typen av misstag måste undvikas i ett nytt klimatavtal. Samtidigt påpekade vicepresidenten att man från afrikanskt håll inte kan vänta sig allt för mycket från den rika delen av världen, utan också agera på egen hand. -Situationen måste förändras och detta måste börja inifrån. Vi måste komma till Paris med en målsättning som stämmer överens med våra egna utvecklingsambitioner, sade Mohammed Gharib Bilal.

Vissa afrikanska länder har gjort stora investeringar i förnybar energi eller klimatsmarta jordbrukstekniker, medan andra länder satsat på skogsodlingar.

-Det finns en stor kapacitet i Afrika, men förutsättningarna skiftar. Vi måste utnyttja de möjligheter som finns, och förhandla för att förbättra det vi saknar, sade John Kioli, ordförande för Kenya Climate Change Working Group.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Isaiah Esipisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *