FN planerar toppmöte om flyktingkrisen

New York, 150916 (IPS) – På måndagen misslyckades EU:s företrädare att komma överens om fördelningen av 120 000 flyktingar inom medlemsländerna. Nu planerar FN:s generalsekreterare att stå värd för ett möte om krisen när världens ledare samlas i New York i slutet av september.

Vid ett akutinkallat möte i Bryssel i måndags kom EU:s ledare överens om att fördela 40 000 asylsökande, främst flyktingar som flytt från konflikterna i Syrien, Afghanistan, Irak och Libyen – men endast på frivillig basis. Detta var dock ett beslut som man i princip redan hade enats om. Samtidigt har Tyskland, Österrike, Slovakien och Nederländerna infört nya gränskontroller för att minska det stora inflödet av flyktingar som försöker ta sig in i Europa.

Vissa Öst- och Centraleuropeiska länder har meddelat att endast kristna flyktingar är välkomna, vilket mött hårda fördömanden från FN, samtidigt som vassa taggtrådsstängsel har rests längs gränserna.

I och med den akuta flyktingkrisen planerar nu FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att samla världens ledare vid ett separat möte om den internationella migrationen, i samband med generalförsamlingens möte i slutet av denna månad.

Mötet ska enligt planerna hållas den 30 september, direkt efter att medlemsländerna klubbat igenom de nya så kallade hållbara utvecklingsmål som ska vägleda det internationella samfundets utvecklingsarbete under de kommande 15 åren. De 17 nya målsättningarna, kallade SDG, ska vara uppfyllda till år 2030, och målsättning 16 handlar om den internationella migrationen.

Ben Phillips vid hjälporganisationen Action Aid påpekar att världens regeringar måste komma ihåg vad den så kallade migrantkrisen i första hand handlar om – en akut situation för utsatta människor som har tvingats på flykt från sina hem.

-Alltför många regeringar har svarat på detta genom att skydda sina gränser. Men denna fråga kan inte lösas genom högre murar. De flesta regeringar måste förändra sin inställning, och bli mer välvilliga och kloka, säger Ben Phillips till IPS.

Ban Ki-Moon har vädjat till Europas ledare att “bli en röst för dem som är i behov av skydd”, och gemensamt hitta en lösning där länderna delar på ansvaret. Generalsekreteraren har även via telefon talat med flera europeiska ledare om flyktingkrisen. Han har även uttryckt sin uppskattning över de ledare som kritiserat den tilltagande rasismen, diskrimineringen och det våld som drabbat migranter och flyktingar i Europa.

-Jag hoppas att man agerar kraftfullt och omgående mot alla sådana uttryck, säger Ban Ki-Moon.

Ben Phillips vid Action Aid menar att de europeiska länderna i första hand måste visa solidaritet med dem som tvingats på flykt, men också ta itu med de grundläggande orsakerna – genom att bidra till att lösa konflikter, och agera mot orättvisor och klimatförändringarna. Samtidigt framhåller han att flyktingkrisen har fått många vanliga medborgare att visa prov på stor solidaritet.

-De spontana goda handlingar som människor utför för att hjälpa andra människor inger hopp, säger Ben Phillips.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *