Klimatavtal kan vara avgörande för att förhindra flyktingkriser

Strasbourg, 150915 (IPS) – Klimatförändringar ökar risken för att människor drivs på flykt. Nu höjs kraven på ett ambitiöst, robust och bindande klimatavtal för att förhindra en ny flyktingkris.

-Klimatförändringarna är en av de bakomliggande orsakerna till ny migration. Klimatflyktingar kommer att bli en ny utmaning om vi inte agerar snabbt, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid det årliga “State of the Union”-talet den 9 september i EU-parlamentet i Strasbourg, ett linjetal om hur det står till med EU-samarbetet i stort och smått.

Jean-Claude Juncker uppmanar EU och internationella aktörer att sätta upp ambitiösa mål för klimatskydd vid det kommande klimatmötet i Paris i december. EU kommer inte underteckna “vilken överenskommelse som helst”, uppgav han.

Målet är att klimatavtalet ska begränsa den globala temperaturhöjningen till under 2 grader Celsius. Klimatförändringar förvärrar torkor, leder till våldsamma stormar, stigande havsnivåer och försämrar livsvillkoren för hundratals miljoner människor. I de fattigaste länderna leder det till att människor tvingas på flykt när de inte har möjlighet att anpassa sig efter de nya förutsättningarna. Det sker redan i Bangladesh, i södra Stilla havet, och i den torra Sahel-regionen som går som ett band mellan Sahara-öknen och de bördigaste delarna av Afrika.

-Klimatförändringarna har redan orsakat mycket skada på södra halvklotet. Risken finns att klimatförändringarna omintetgör alla framsteg som har gjorts i kampen mot den globala fattigdomen under de senaste årtiondena, säger Jan Kowalzig från biståndsorganisationen Oxfam.

Enligt en studie som presenterades av forskare vid Columbia-universitetet i New York och Kalifornien-universitetet i Los Angeles tidigare i år har kriget i Syrien inte bara politiska orsaker, utan är även en följd av den långvariga torka som under fem års tid drabbade landet före krigsutbrottet. Torkan fungerade som en katalysator som bidrog till den politiska oron eftersom den ledde till att skördar gick förlorade och att människor drevs på flykt inom landet. Enligt forskarna orsakades torkan med stor sannolikhet av klimatförändringar.

Srgjan Kerim, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling, säger att den globala uppvärmningen kan leda till att uppemot 200 miljoner människor drivs på flykt till år 2050.

Minskade utsläpp och en begränsning av den globala temperaturhöjningen till under 2 grader Celsius, stöd till klimatanpassning i fattiga länder och regler för ersättning där klimatanpassning inte är möjlig måste ingå i det nya klimatavtalet för att motverka nya flyktingkriser, enligt Jan Kowalzig från Oxfam.

Jean-Claude Juncker medgav i sitt tal att EU “förmodligen inte gör tillräckligt för att hantera klimatförändringarna”. EU har uppgett att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå. Men ett klimatavtal som bygger på EU-ländernas förslag till klimatåtaganden är inte tillräckligt för att begränsa den globala temperaturhöjningen till under 2 grader. Många organisationer och länder i det globala Syd kräver att allt mer ambitiösa åtgärder ska vidtas över tid genom att ländernas åtaganden ska granskas vart femte år.

Vid klimatförhandlingarna inför mötet i Paris i december är stödet störst för långsiktiga mål medan kortsiktiga åtaganden tycks vara mindre populära.

Andreas Sieber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *