Nya vittnesmål kan leda till ytterligare utredning av Hammarskjölds död

New York, 150714 (IPS) – Expertpanelen som har tillsatts av FN för att utreda den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död uppger att de tagit del av nya uppgifter som tyder på att Hammarskjölds plan kan ha utsatts för ett luftangrepp.

Dag Hammarskjöld omkom 1961 när hans plan kraschade vid flygplatsen Ndola i Nordrhodesia, dagens Zambia, samtidigt som han medlade i den pågående Kongokonflikten.

Expertpanelen som började sitt arbete i mars och som nu lämnar sin första rapport beskriver att de nya uppgifterna har “medelhögt bevisvärde, tillräckligt för att gå vidare med hypotesen om luftangrepp som möjlig orsak till kraschen”. De nya uppgifterna kommer sannolikt leda till fortsatt utredning av Hammarskjölds död.

Bland annat finns ögonvittnesskildringar av mer än ett jetplan i luften vid tidpunkten för kraschen och uppgifter om att Hammarskjölds plan brann innan det slog i marken. Teorier om eventuell kapning eller sabotage betraktas som svaga enligt expertpanelen, medan nya uppgifter presenterats som rör en hypotes kring utmattad besättning.

Roger Hamilton-Martin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *