Tiotusentals syriska barn tvingas arbeta

New York, 150707 (IPS) – Konflikten och den humanitära krisen i Syrien tvingar allt fler barn till skadligt arbete enligt en ny rapport från FN:s barnfond Unicef och Rädda Barnen.

-Jag känner ett ansvar för min familj. Jag är fortfarande ett barn och skulle vilja fortsätta att gå i skolan men jag har inget annat val än att arbeta hårt för att få mat på bordet till min familj, säger 12-årige Ahmed, syrisk flykting i Libanon.

Han är ett av de barn som intervjuats i den nya rapporten. I fler än tre av fyra undersökta hushåll i Syrien måste barnen bidra till familjens uppehälle. I Jordanien är nära hälften av de syriska flyktingbarnen delvis eller själva ansvariga för familjeförsörjningen bland de hushåll som deltagit i undersökningen medan barn så unga som sex år arbetar i vissa delar av Libanon. Jordaniens arbetsmarknadsdepartement uppger att så många som 60 000 av de syriska barnen arbetar i stället för att gå i skolan.

Det började som en protest mot president Bashar al-Assad 2011, men övergick i ett inbördeskrig. Människor från Syrien tillhör idag den största flyktinggruppen i världen efter palestinierna. Det uppges att 220 000 människor har dödats i kriget och miljoner människor riskerar att dö av hunger. Den kraftiga ökningen av barnarbete är en av krigets dolda konsekvenser.

“Syriens barn betalar ett högt pris för världens oförmåga att stoppa konflikten,” varnar Unicef och Rädda Barnen.

De allra mest utsatta barnen är de som tvingas strida, utnyttjas sexuellt eller exploateras som tiggare eller av människohandlare.

Före krigsutbrottet för fyra år sedan betraktades Syrien som ett medelinkomstland enligt Unicef. Nu lever fyra av fem syrier under fattigdomsgränsen och 7.6 miljoner människor är internflyktingar. Hela städer har tömts på invånare och företag och industrier har lagt ned. Arbetslösheten har ökat kraftigt från runt 15 procent 2011 till nära 58 procent. FN:s flyktingorgan, UNHCR, beräknar att 3,3 miljoner människor har flytt landet och bor i tältläger och provisoriska bostäder i grannländerna. Kvinnor och barn utgör hälften av flyktingarna.

Omkring 65 procent av befolkningen i Syrien uppges leva i extrem fattigdom och har brist på mat och sanitet. Krisen i Syrien har dramatiskt minskat människors möjlighet att försörja sig och ju mer desperata familjerna blir, desto större roll kommer barnen att spela ekonomiskt.

Rapporten från Unicef och Rädda Barnen visat att ett snabbt ökande antal barn nu arbetar under farliga och svåra förhållanden som äventyrar deras välmående och hälsa. Omkring 2,7 miljoner syriska barn står idag utanför skolan. Barn i Jordanien arbetar sex eller sju dagar i veckan och en tredjedel arbetar mer än åtta timmar per dag och tjänar mellan 34 och 60 kronor om dagen, enligt rapporten. Tre av fyra arbetande barn som deltagit i undersökningen i det stora flyktinglägret Zaatari i Jordanien har rapporterat hälsoproblem kopplade till arbetet. I Bekaadalen i Libanon brukade markägare betala jordbruksarbetare motsvarande 85 kronor om dagen, nu anställs barn för motsvarande 34 kronor om dagen. Tioåringar arbetar i garage, verkstäder och på byggarbetsplatser i städer över hela Libanon. En undersökning gjord i två libanesiska städer visar att av över 1 500 barn som arbetar på gatan är 73 procent syriska flyktingar.

Barn som arbetar löper också mycket högre risk att hoppa av skolan. Unicef varnar för risken att barnen i Syrien blir en “förlorad generation”.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Kanya D'Almeida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *