Internetgenerationen går till val i Indien

Bhubaneswar, 140408 (IPS) – På måndagen inleddes världens största parlamentsval i Indien. Av alla röstberättigade är hundratals miljoner yngre väljare – vilket märkts både i fråga om vilka vallöften som avgetts, men också genom att en stor del av valkampanjerna bedrivits på internet.

Parlamentsvalet i Indien kommer inte att vara avslutat före den 12 maj, och hela 383 miljoner av de 814 miljoner som får delta i valet är mellan 18 och 35 år. Opinionsundersökare beskriver det därför som att “Youngistan” nu går till val och partierna har i betydligt högre grad än tidigare försökt nå ut till de unga väljarna genom de sociala medierna.

-Politikerna både lyssnar och svarar unga röstande via de sociala medierna, säger Sunil Abraham vid organisationen Centre for Internet and Society, CIS, till IPS.

Under det senaste valet, 2009, slog politiska budskap via sms igenom. Nu försöker politikerna nå ut genom en bred samling kanaler som Facebook, Twitter och Youtube.

Analytiker hävdar att minst tio procent av de pengar som läggs på kampanjarbete nu går till satsningar via de sociala medierna. Över 200 miljoner indier anses i dag använda internet, och det är en siffra som hela tiden ökar. Enligt Sunil Abraham är en majoritet av internetanvändarna yngre än 35 år, och partierna har även anlitat många unga människor för att få ett så stort genomslag som möjligt.

-Politikerna anlitar oss för att få reda på vad opinionsbildare på Twitter säger om dem och vi förser dem med analyser, berättar 30-årige Jwalant Patel, som varit med och grundat företaget Meruki Analytics and Reporting Services.

För att klassas som “opinionsbildare” på Twitter krävs det att personen i fråga har åtminstone 10 000 följare. Jwalant Patels företag har identifierat tusentals sådana opinionsbildare åt sina klienter, och närmare 90 procent av dessa är under 40 år. Patel menar att politikerna kan påverka valresultatet beroende på hur aktiva de är på internet.

Bharatiya Janata Partys, BJP:s, premiärministerkandidat Narendra Modi har ett Twitterkonto som följs av 3,6 miljoner människor. Ledaren för anti-korruptionspartiet Aam Aadmi Party, Arvind Kejriwal, har 1,5 miljoner följare. Detta samtidigt som Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi, 43, inte har något officiellt Twitterkonto.

Sunil Abraham menar att internet och de sociala medierna har en positiv demokratisk påverkan i relationen mellan väljare och politiker. Men han varnar samtidigt för att digitala budskap lättare kan manipuleras, jämfört med den gamla skolans valkampanjande ute på gator och torg.

-Hur kan man vara säker på att alla likes på Facebook kommer från verkliga anhängare?, påpekar Sunil Abraham.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Manipadma Jena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *