USA ifrågasätts som värdnation för FN

New York, 140409 (IPS) – När FN:s högkvarter placerades i New York var ett av villkoren att USA skulle medverka till en välfungerande världsorganisation och inte förhindra FN:s arbete. Men under årens lopp har USA återkommande brutit mot detta avtal.

Enligt avtalet kan USA inte neka statschefer att besöka FN även om de är ledare som USA är i konflikt med.

Men den palestinske ledaren Yassir Arafat nekades visum 1988 i samband med det årliga mötet med FN:s generalförsamling och mötet förflyttades från New York till Genève. För närvarande har över 70 FN-delegationer och diplomatisk personal i New York drabbats av stängda bankkonton och i måndags röstade den amerikanska senaten enhälligt för att neka Irans nyutnämnde FN-ambassadör visum.

Detta med motiveringen att FN-ambassadören Hamid Aboutalebi varit inblandad i gisslandramat och stormningen av den amerikanska ambassaden i Irans huvudstad Teheran 1979. Hamid Aboutalebi säger själv att han endast fungerade som tolk och förhandlare och att han inte ens befann sig i Teheran när ambassaden togs över.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, som för närvarande befinner sig i Afrika, har avstått från att kommentera situationen. Farhan Haq, talesperson för Ban Ki-moon, säger att det hela är en bilateral fråga.

-Låt oss se hur det utvecklar sig och om vi skulle behöva ta en tydligare ställning i frågan, säger han till IPS.

På frågan om USA kan förhindra FN-delegater att tillträda hade han inga kommentarer och hänvisade till att det hela ska hanteras bilateralt.

Samir Sanbar som är tidigare biträdande generalsekreterare för informationsavdelningen och som har arbetat för fem olika undergeneralsekreterare säger till IPS att det senaste fallet visar på den sammanblandning och förvirring som råder när det gäller bilateral politik och internationell diplomati.

-Iran var med och grundade FN, det är ett faktum oavsett politisk inställning, säger Samir Sanbar till IPS.

Marie Harf, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, sa efter omröstningen i senaten att USA ser mycket allvarligt på utnämningen av Hamid Aboutalebi och att man tagit upp det med Iran. -Men vi tar våra förpliktelser som värdnation för FN på största allvar, tillade hon.

En afrikansk ambassadör i New York som fått sitt bankkonto stängt sa i mars att det nu är dags att på allvar överväga att flytta FN:s högkvarter från USA på grund av den försämrade situationen för FN-diplomater i New York.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *