Uganda: Flicka från slummen världsstjärna i schack

Kampala, 130530 (IPS) – Phiona Mutesi var nio år gammal och på desperat jakt efter mat i Ugandas största slumområde Katwe när hon upptäckte en satsning där deltagarna erbjöds schacklektioner och en gratis portion gröt. Då var det gröten som lockade henne, men nu åtta år senare betraktas Phiona Mutesi som ett underbarn.

När Phiona Mutesi fick höra talas om schackprogrammet genom sin storebror så var det definitivt inte pjäserna på spelbrädet som lockade henne.

-Vi hade ingen mat och tvingades sova på gatan eftersom vi inte hade pengar för att betala någon hyra. Det var en mycket svår tid, säger Phiona, som nu är 17 år gammal.

Hennes pappa avled i aids när hon bara var tre år.

-Till en början hade jag ingen lust att lära mig spelet, utan ville bara få en tallrik gröt.

Phiona kom till schacklektionerna, som drivs av en kristen organisation, smutsig och barfota. Men hon återvände gång på gång, bara för att få gratisportionen gröt.

-Men jag lärde mig spelet och blev allt bättre på det. Då blev jag verkligen intresserad av schack, säger Phiona, som för närvarande bor i ett hus som tillhör organisationen Sport Outreach Institute i Kampala.

I ett skåp bakom henne tronar alla de utmärkelser och priser hon har vunnit med tiden.

-Jag gillar schack eftersom det kräver framförhållning – något som även har varit viktigt i det liv jag har levt. När du lever i slummen måste du planera framåt för hur du ska skaffa mat i morgon, säger hon.

Phiona visade snabbt att hon hade en stor talang för schack och vann flera titlar i lokala tävlingar. År 2009 fick hon möjlighet att resa till en internationell schackturnering för barn som hölls i södra Sudan. Det var hennes första resa utomlands och första gången hon satt i ett flygplan.

Sedan dess har hon tävlat i schackolympiader i Sibirien och Turkiet. Hon har även förärats titeln Woman Candidate Master av det internationella världsförbundet för schack, Fide.

Nyligen bjöds Phiona in till ett stort möte om kvinnors situation i världen som hölls i New York. Där talade hon inför bland andra Hillary Clinton och Oprah Winfrey.

Under sitt besök i USA fick Phiona även chansen att möta och spela mot sin stora idol, Garri Kasparov, som anses vara en av världens bästa schackspelare genom tiderna. Bill Gates ska enligt rapporter ha meddelat att han vill spela mot Phiona, och i USA finns det planer på att spela in en film som bygger på hennes liv. En amerikansk skola har till och med startat en schackturnering som är döpt efter henne.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli en inspiration för andra människor. Förr brukade jag bara tänka på hur jag skulle få tag på tillräckligt med mat. Men nu drömmer jag om att bli en stormästare i schack, att utbilda mig till läkare, eller om att skapa ett hem för barnen i slummen.

Phiona har fått stipendier som nu gör det möjligt för henne att studera vid en skola i Kampala. Innan hon började var det bara ett fåtal flickor vid skolan som spelade schack, men numera är det över 50 stycken, och schack har blivit ett obligatoriskt skolämne.

I dag är Phiona kapten för Ugandas kvinnliga shacklandslag, trots sin ringa ålder och annorlunda bakgrund. Juridikdoktoranden Ivo Amoko, 26, är en av landslagets kvinnliga schackspelare.

-Phiona är 17 år gammal men vi har ett gemensamt intresse för schack, oavsett ålder. Jag gillar den samhörighet det skapar, säger Amoko.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Amy Fallon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *