Krigets och fattigdomens pris – bestående psykiska problem

Uxbridge, 121017 (IPS) – Hundratals miljoner människor som lider av psykiska problem lever i fattiga länder – utan någon möjlighet att få någon behandling. Genom ett nytt kanadensisk projekt hoppas man kunna nå ut till en del av de drabbade.

I det krigsdrabbade Afghanistan beräknas närmare hälften av den vuxna befolkningen lida av depressioner, ångest eller posttraumatisk stress. I norra Uganda drabbades nästan varenda familj av det 20 år långa upproret där tusentals barn kidnappades och rekryterades som barnsoldater av Herrens motståndsarmé, LRA. Och även om striderna har tystnat så lever de psykologiska problemen kvar hos de drabbade.

Globalt beräknas närmare 450 miljoner människor lida av psykologiska problem, och mer än tre fjärdedelar av dessa lever i utvecklingsländer. Många är utestängda av samhället eller lever inlåsta. Väldigt få erbjuds någon behandling för sina problem, enligt sjukvårdsexperter.

I förra veckan, i samband med att FN:s världsdag för mental hälsa inföll, lanserade dock det kanadensiska globala hälsovårdsinitiativet Grand Challenges Canada flera nya statligt finansierade projektsatsningar som syftar till att förbättra vården för personer som lider av psykologiska problem i Asien och Afrika.

-Det finns en stor okunskap om psykiska problem i Afghanistan, i synnerhet om man beger sig utanför Kabul, säger Richard Scott som är verksam vid University of Calgary i Kanada.

Tillsammans med sin kollega Shariq Khoja kommer Scott att resa till provinsen Badakshan i syfte att förbättra kunskaperna. För närvarande finns det bara en verksam psykiatriker i den provinsen.

-Vi vill sprida kunskaper till den lokala sjukvårdspersonalen för att få dem att börja prata om mentala problem, säger Scott till IPS.

För att nå ut till de afghanska ungdomarna kommer man att använda sig av sms, något som Scott hoppas ska leda till att stigmatiseringen av psykologiska problem minskar, och att fler börjar tala om sin situation.

-Alla känner någon som lider av psykologiska problem, säger Peter Singer, ordförande för Grand Challenges Canada.

Enligt Singer erbjuds de allra flesta som lider av psykologiska problem i den fattiga delen av världen aldrig någon hjälp.

-Jag har med mina egna ögon sett vilka förbättringar som kan uppnås, och det gör mig mycket sorgsen när jag tänker på hur situationen är i utvecklingsländerna, säger Singer.

Samtidigt understryker han att det för att hjälpa så många som möjligt kommer att krävas lösningar som utformas på lokal nivå. Det finns enligt Singer helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att satsa på samma typ av vård i fattiga länder som den som kan erbjudas personer i den rika världen.

Singer berättar att man inom satsningen har prioriterat innovativa projektförslag som lämnats in av forskare i utvecklingsländer som “själva bäst känner till verkligheten i sina länder”.

I norra Uganda har ett projekt inletts som syftar till att hjälpa de över två miljoner människor som tvingades på flykt under det långa upproret i landet. Över hälften av dessa forna flyktingar lider i dag av posttraumatiskt stressyndrom, och upp emot 70 procent är drabbade av depressioner.

-Befolkningen här tror inte att psykiska problem kan avhjälpas på sjukhus eller med hjälp av moderna mediciner, berättar Herbert Muyinda vid Makerere-universitetet i Uganda.

Muyinda arbetar istället med ett projekt som syftar till att förstärka de nära band som finns mellan barn och deras föräldrars syskon. Många människor som lider av psykiska problem göms ofta undan, och tanken med projektet är att utbilda deras nära släktingar att bidra till att personerna söker upp den vård de är i behov av.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *