Lättare för kubaner att resa utomlands

Havanna, 121018 (IPS) – Den kubanska regeringen meddelade på tisdagen att man lättar på reserestriktionerna för landets medborgare. Det är en reform som varit efterlängtad av många.

Reserestriktionerna bibehålls dock för personer som anses vara oumbärliga för landets utveckling eller den nationella säkerheten.

Den nya lagen, som kommer att börja gälla i mitten av januari nästa år, innebär att kraven på ett utresevisum samt en skriftlig inbjudan från någon i ett annat land slopas. Krav som sedan 1976 har inneburit byråkratiska hinder för många kubaner, och som dessutom kostat pengar. Reserestriktionerna har påverkat många av landets 11,2 miljoner invånare.

-Min rättighet att kunna resa som vilken annan medborgare i världen har återställts, säger en kvinna till IPS.

Hon står i kö för att köpa ett exemplar av det styrande kommunistpartiets dagstidning.

-Jag hörde nyheten på radion men vill köpa Granma för att se om de skriver lite mer detaljerat om det, säger kvinnan.

Kravet på kubanerna om att de ska ha fått en inbjudan av någon är egentligen en förutsättning som omvärlden ställt för att utfärda visum. Men sedan 2007 har de kubanska myndigheterna dessutom krävt att detta brev ska författas på ett kubanskt konsulat inför en tjänsteman.

Den nu annonserade reformen har varit förväntad ända sedan president Raúl Castro meddelade att den var på gång i augusti 2011. Enligt honom syftar de lättade reserestriktionerna till att stärka banden mellan hemlandet och de kubaner som bor i utlandet – en grupp som enligt presidenten är “radikalt annorlunda” i dag jämfört med hur det var de första årtiondena efter revolutionen 1959.

Från och med nästa år kommer de kubaner som ska resa utomlands endast att behöva ett giltigt pass samt i de fall destinationsländerna kräver det, ett inresevisum. Dessutom kommer kubanerna att tillåtas att vara borta i som mest 24 månader, jämfört med dagens 11 månader, och de kommer även att kunna begära en förlängning av sin tillåtna utlandsvistelse.

För vissa grupper kommer dock särskilda regler att gälla även i framtiden. Dit hör bland annat elitidrottare, regeringstjänstemän, högutbildade och andra som anses vara särskilt viktiga för landet.

En ledarartikel i Granma försvarar dessa undantag genom att hävda att Kuba måste försvara sig mot en amerikansk politik som går ut på att “stjäla talanger” från landet i syfte att försvaga landets ekonomiska, sociala och vetenskapliga utveckling.

Kubanska myndigheter har meddelat att de medborgare som anses vara oumbärliga för landet kommer att avkrävas särskilda tillstånd för privatresor utomlands, men har inte meddelat hur stor den gruppen är.

Migrationsexperten Antonio Aja beräknar att en av tre kubaner har familjemedlemmar som lever utomlands. Enligt en amerikansk folkräkning från 2010 levde 1,8 miljoner kubaner i USA.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Patricia Grogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *