Avtal med EU riskerar slå ut indiska kvartersbutiker

New Delhi, 101221 (IPS) – Ett nytt frihandelsavtal mellan Indien och EU kan leda till att det blir lättare för stora internationella butikskedjor att etablera sig i Indien. Men kritiker varnar för att det kan ske på bekostnad av landets småbutiker och de närmare 40 miljoner människor som arbetar där.

Diskussionerna om det nya frihandelsavtalet har pågått i fyra års tid, och tog ett stort steg framåt i samband med att den indiske premiärministern Manmohan Singh nyligen besökte Bryssel. Avtalet kommer enligt planerna att undertecknas i början av nästa år.

Många aktivister, organisationer och oppositionspolitiker är dock kritiska till avtalet, som kommer att leda till kraftigt minskade tullsatser inom en rad områden. D. Raja, parlamentsledamot för Indiens kommunistparti, påpekar att en mycket stor del av detaljhandel i Indien sköts av små fristående butiker eller gatuförsäljare.

-Genom detta har miljontals människor möjligheten att tjäna sitt levebröd, genom de låga krav på kapital, kunskaper och infrastruktur det kräver, samtidigt som de erbjuder en viktig service till befolkningen, säger Raja till IPS.

Raja menar att en tillväxt av de större butikskedjorna, som bara efterfrågas av de rika, enbart kan ske på bekostnad av de små handlarna.

Den indiska regeringen vill se ökade utländska direktinvesteringar i detaljhandeln, i syfte att förbättra logistiken och infrastrukturen och därmed effektiviteten. Bland annat nämns bristen på bra lagerlokaler och en välfungerande hantering av kylvaror som orsak till att indiska bönder varje år förlorar stora summor då deras frukter och grönsaker hinner ruttna innan de når ut på marknaden.

Men detta är inte ett tillräckligt bra argument för att öppna upp för utökade utländska investeringar i detaljhandeln, menar Dharmendra Kumar, ordförande för India FDI Watch, en koalition av fackföreningar och andra organisationer som motarbetar den snabba utvecklingen mot att öppna den indiska marknaden för utländska aktörer.

Kumar menar att den indiska staten istället bör agera för att hjälpa landets bönder att få tillgång till krediter och en fungerande infrastruktur.

-Detta istället för att använda detta som ett argument för att bjuda in internationella konglomerat som Carrefour, Metro och Tesco, som bara är intresserade av att maximera sina vinster, säger Kumar till IPS.

India FDI Watch arbetar för att man bara ska släppa in utländska aktörer under förutsättning att de små företagen skyddas, samt att det ställs garantier för rättvisa löner och hyggliga arbetsvillkor samt att upphandlingar sköts lokalt.

Kumar, som är en av författarna till skriften “Trade Invaders: How Big Business is Driving the EU-India Trade”, som utkom i höstas, menar att både EU-kommissionen och den indiska regeringen låtit frihandelsavtalet styras av företagsintressen.

Den franska butikskedjan Carrefour har inför indiska politiker pläderat för att tillåta utländska direktinvesteringar, bland annat genom att hävda att stora snabbköp kan erbjuda konsumenterna en “ny och dynamisk” miljö för inköp.

Kumar menar att det är ett uselt argument, med tanke på att europeiska konsumenter redan fått betala genom ett minskat utbud, godtycklig prissättning och en minskad lokal förankring, för vilka de små lokala butikerna enligt honom spelar en viktig roll.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *