Nobelpris till regimkritiker upprör Kinas ledare

London, 101011 (IPS) – Världens mest prestigefyllda fredspris har tilldelats den fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som uppmanat till politiska reformer i Kina. Den kinesiska regeringen reagerade med ilska på utnämningen.

Den ledande regimkritikern Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris “för sin långa icke-våldskamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina”. Utnämningen, som lyfter fram Lius fredliga kamp för demokrati, innebär också en skarp kritik av Kinas fängslanden av dissidenter. Nobelkommittén framhöll att Kinas ekonomiska framsteg måste medföra ett ökat ansvar för att skydda grundläggande mänskliga rättigheter.

Liu Xiaobo är en 54-årig författare och litteraturvetare och en av landets intellektuella som efter de olympiska spelen i Kina 2008 presenterade manifestet Charta 08. Manifestet uppmanar till politiska reformer i det kommunistiskt styrda Kina och tusentals personer har skrivit under det. Liu greps omedelbart efter att manifestet hade publicerats och dömdes av kinesisk domstol till elva års fängelse för “uppvigling mot statsmakten”.

År 1989 var Liu en av de demonstranter som hungerstrejkade vid Himmelska fridens torg i ett försök att förhindra ett våldsamt slut på de fredliga demonstrationerna för demokrati. Han är också en symbol för Kinas demokratirörelse som efter år av förtryck fortfarande uttrycker hopp om att de mänskliga rättigheterna ska segra över landets auktoritära styre.

Tillkännagivandet av Nobelkommittén störde den kinesiska premiärministern Wen Jiabaos veckolånga resa till flera krisdrabbade europeiska länder där syftet var att erbjuda kinesiska investeringar.

Kinas regering reagerade med ilska på utnämningen. På sin hemsida kallade det kinesiska utrikesministeriet utnämnandet “ett vanhelgande” av fredspriset och beskrev det som en utnämning i strid med prisets syfte. Liu beskrevs som “en brottsling som dömts av kinesisk domstol för brott mot kinesisk lag”.

Under de senaste veckorna har kinesiska diplomater varnat för diplomatiska problem om Liu skulle tilldelas priset. I ett uttalande på fredagen varnade man för att utnämningen av Liu kommer att skada Kinas relationer med Norge där Nobelkommittén finns.

I Kina förekommer ingen rapportering om att det prestigefyllda priset för första gången tilldelats en kinesisk medborgare.

Catherine Baber, biträdande chef för Amnestys Asienavdelning säger att priset bara kan göra skillnad om det leder till “ökade påtryckningar för ett frigivande av Liu och andra samvetsfångar som tynar bort i kinesiska fängelser”.

Dalai Lama var bland de första att gratulera den kinesiska dissidenten till den prestigefyllda utmärkelsen. “Utnämningen är ett erkännande från det internationella samfundet av dem som höjer sin röst för politiska, juridiska och konstitutionella reformer i Kina,” meddelande han.

Antoaneta Becker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *