Burundi: Snabbare hjälp till hungrande – tack vare fickdator

Bujumbura, 101013 (IPS) – Biståndsarbetare i Burundi har fått ett nytt hjälpmedel för att snabbt kunna bedöma var i landet behovet av matbistånd är som allra störst. Tack vare en fickdator kommer färre burundier att gå hungriga i år.

Ett långvarigt inbördeskrig kombinerat med extrem fattigdom och återkommande naturkatastrofer har lett till ett enormt hjälpbehov i det centralafrikanska landet Burundi. Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, har endast 28 procent av befolkningen i landet tillräckligt med mat, och över hälften av burundierna beräknas lida av kronisk undernäring.

WFP kommer under året att distribuera mat till en del av de nödställda, och i samband med det genomför organisationen undersökningar för att ta reda på var behoven är som störst. I Burundi har WFP genomfört en satsning där man nu istället för att gå runt med pappersformulär fyller i alla uppgifter direkt i en liten fickdator som är marginellt större än en mobiltelefon. Sedan tekniken började användas i mars i år har den lilla datorn visat sig klara det heta klimatet, och dessutom går datorerna att använda i flera dagar innan batteriet måste laddas.

Gerard Bisman från WFP har numera alltid datorn med sig när han reser ut på landsbygden och ställer frågor till lokalbefolkningen om hur mycket mat de har att äta och hur deras matvanor ser ut.

Informationen används sedan för att sammanställa rapporter om livsmedelssituationen i olika delar av landet.

På senare år har närmare 600 000 burundier, av en befolkning på sju miljoner, fått matbistånd av WFP. I akuta situationer så är det avgörande hur snabbt man kan nå ut med biståndet till de delar av befolkningen där behovet är som allra störst.

Marc Neilson vid WFP berättar att varje handdator kostat motsvarande 1 400 kronor, och eftersom det behövs två exemplar i vardera av landets 15 provinser så hamnar totalkostnaden för satsningen på cirka 42 000 kronor. En mycket bra investering, enligt Neilson.

-De fattiga får hjälp snabbare och effektivare.

De data som samlas in med hjälp av fickdatorerna är mer exakta och går snabbare att sammanställa eftersom alla uppgifter lagras direkt i digital form.

Gerard Bisman säger att varje intervju som tidigare tog närmare en och en halv timme i anspråk – inklusive för- och efterarbete – numera är avklarad på bara en halvtimme. Och eftersom intervjuerna går snabbare så blir inte intervjupersonerna lika trötta som tidigare, vilket dessutom resulterar i mer exakta svar.

I byn Bihogo i norra Burundi intervjuar Bisman den 56-åriga läraren Elisabeth Tembaidai, som för några år sedan mottog matbistånd av WFP, och som nu återigen står utan mat. Enligt WFP har matbristen i denna by förvärrats de senaste åren.

-Vi lider brist på mat, så vi ber er om hjälp, förklarar Elisabeth Tembaidai.

Enligt WFP har handdatorerna lett till att de intervjuer som genomförs förmedlar en mer precis bild av de behov som befolkningen har.

-Det går snabbare att samla in data, vilket betyder att man kan intervjua fler personer på fler platser, säger Marc Neilson.

Snart kommer dessutom WFP att kunna samla in all information om situationen i olika delar av Burundi ännu snabbare. För närvarande sparas all information från handdatorerna på minneskort som sedan skickas med bil till huvudstaden Bujumbura. Men snart kommer fältarbetarna istället att kunna skicka sin information via det nya 3G-nätverk som håller på att utvecklas i landet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Zack Baddorf*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *