Zimbabwe: Omfattande skogsskövling i energikrisens spår

Bulawayo, 100412 (IPS) – Stora moln av rök svävar över Bulawayos tätbefolkade förorter. De utgör ett tydligt bevis för de negativa effekterna av den rådande energikrisen i Zimbabwe.

Nyligen meddelade Zimbabwes energimyndighet att landets energikapacitet hade sjunkit till 750 megawatt. Det motsvarar bara en tredjedel av det behov som finns.

De ideliga strömavbrotten har tvingat miljontals zimbabwier över hela landet att istället leta efter ved för att kunna laga mat och värma upp sina hem under vintern.

Avskogningen är inget nytt fenomen i Zimbabwe. Mellan 1990 och 2005 försvann över en femtedel av landets skogsklädda marker, enligt beräkningar som miljösajten Mongabay gjort med hjälp av uppgifter från olika FN-organ.

Avskogningen förvärrades mellan år 2000 och 2005 i takt med att den ekonomiska och politiska krisen i landet fördjupades.

Flera gånger i veckan hyr James Chulu en kärra och bege sig till Bulawayos utkanter för att köpa upp ved, som han sedan säljer inne i staden.

-Efter att energimyndigheten förra året började stänga av strömmen i flera timmar har efterfrågan ökat och skogsmarkerna har mer eller mindre rensats, berättar Chulu.

Miljöaktivister hävdar att många av dem som fäller träd gör det utan att plantera några nya. Thabilise Gumpo är engagerad i miljöorganisationen Environment Africa, och hon är mycket bekymrad över utvecklingen.

-Vi kommer att förlora alla skogar och man kan bara tänka sig all öken som skapas på grund av alla dessa elavbrott. Men det är svårt att protestera med tanke på att detta är den enda energikälla människor har att tillgå. Miljön är det främsta offret, säger Thabilise Gumpo till IPS. Skogsskövlingen har gått så långt att människor till och med har börjat fälla sina högt värderade fruktträd. Änkan Judith Mwale tar hand om flera av sina barnbarn, och hon har inte råd att köpa den ved som försäljarna erbjuder.

-Jag hade inget val utan var tvungen att be några män i kvarteret att hjälpa mig att hugga ned träden. Hur skulle jag annars kunna laga mat åt barnen, frågar sig Mwale.

Miljöaktivisten Thabilise Gumpo säger att det enda som kommer att finnas kvar för de framtida generationerna är “vinden”.

-Men det är ett svårt budskap att nå ut med, säger hon.

Att tala om miljöskydd är ingen lätt uppgift samtidigt som landets utblottade regim vare sig lyckats att på egen hand framställa den energi landet behöver, eller betala de enorma räkningar man har för den energi som importerats från grannländer som Sydafrika.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *