Regimen i Burma på jakt efter omvärldens gillande

Bangkok, 100409 (IPS) – Militärregimen i Burma förbereder just nu en rad åtgärder för att få det kommande valet i landet att framstå som legitimt i omvärldens ögon. Ett av initiativen är att frige många av landets politiska fångar.

Juntans kampanj för att ge valet trovärdighet intensifierades efter att Aung San Suu Kyis oppositionsparti NLD meddelat att man kommer att bojkotta valet. Något valdatum har ännu inte slagits fast.

En högt uppsatt källa inom juntan uppger att regimen planerar att inom kort frige många politiska fångar, däribland flera kända aktivister. Samma person säger vidare att man planerar att låta en militär övergångsregering ta över styret av landet i början av maj och fram till att valet hållits.

Enligt den burmesiske akademikern Win Min, som lever i exil i grannlandet Thailand, har många högt uppsatta burmesiska militärer på senare tid skickats till landets huvudstad för att gå kurser i hur man agerar som politiker.

Dessutom är fler än tusen soldater inskrivna i en skola som drivs av landets arméchef Thura Shwe Man.

-De får lära sig de parlamentariska procedurerna och olika civila frågor för att förbereda sig på sina nya roller som politiker, säger Win Min.

Men många soldater är missnöjda med att de tvingas lämna armén, enligt forskare som intervjuat flera av de militärer som nu beordrats att inställa sig i rollen som politiker istället. Soldaterna ska efter att de har suttit i parlamentet i fem år återgå till det militära, och under dessa år riskerar de att gå miste om flera befordringar.

-Jag genomgick inte min officersutbildning för att bli politiker, utan för att en dag kunna bli general, säger en löjtnant som inte vill bli citerad med sitt namn.

Det parti som ska företräda regimen i valet har ännu inte formellt bildats, men den högste generalen Than Shwes närmaste man förväntas bli premiärminister i den “civila” regering som regimen planerar att bilda efter valet.

Att NLD vägrar delta i valet innebär enligt de flesta att processen helt saknar trovärdighet, men att det främsta oppositionspartiet inte deltar är exakt vad general Than Shwe ville uppnå.

NLD, som vann det val som hölls i Burma 1990 – men aldrig tilläts att bilda regering, beslutade nyligen att inte ställa upp i valet eftersom partiets ledare Suu Kyi inte skulle få delta.

Regimens vallagar förbjuder personer som avtjänar fängelsestraff att vara medlemmar i politiska partiet, och Suu Kyi sitter i husarrest. Hon har varit frihetsberövad under 14 av de senaste 21 åren.

Juntan hoppas att några av de politiska fångar som snart kommer att friges kommer att ställa upp i det kommande valet, för att få det att framstå som mer trovärdigt. Men en burmesisk analytiker som inte vill bli citerad med namn påpekar att folket inte är så lättlurat.

-Folket kommer att straffa regimen, säger han.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *