Österrike: Krav på översyn av flyktingförvar efter dödsfall

Wien, 091002 (IPS) – Österrikiska människorättsgrupper kräver nu en genomgripande översyn av de häkten som används för att låsa in tusentals migranter och flyktingar. Detta efter att en hungerstrejkande man nyligen avled i en poliscell.

Indiern Gagandeep Singh hittades nyligen död i ett polishäkte i Wien. Singh hade då hungerstrejkat i fyra veckors tid. Enligt de preliminära obduktionsresultaten avled han av en hjärtattack, men nu ska en vidare undersökning avgöra om dödsfallet hänger samman med hans långvariga hungerstrejk.

Singh hade suttit i polishäktet sedan början av augusti då han ertappades av myndigheterna efter att ha befunnit sig in i landet med hjälp av falska identitetshandlingar i fyra års tid. Enligt Österrikes inrikesdepartement övervakades Singh noggrant av läkare under sin hungerstrejk. Människorättsorganisationer har dock ifrågasatt den uppgiften, och menar att fallet belyser vad de uppfattar som stora brister i myndigheternas behandling av migranter och flyktingar.

Heinz Patzelt, som är ordförande för Amnesty International i Österrike, menar att myndigheternas metoder för att hålla människor i förvar utgör ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Det sitter alldeles för många i dessa förvar, och de sitter där alldeles för länge. Människor ska bara placeras i dessa häkten som en absolut sista åtgärd när deras asylprocess är avslutad och då det finns en verklig risk för att de ska rymma, säger han.

Enligt österrikisk lag kan asylsökande och migranter hållas i “preventivt förvar” i upp emot tio månader medan deras asylansökningar behandlas – eller i väntan på att de ska avvisas – om bedömningen är att det annars finns en risk för att de går under jorden.

Människorättsorganisationer menar dock att de österrikiska myndigheterna gör en för bred tolkning av lagen och att alldeles för många hålls inlåsta för länge, inklusive barn och människor med särskilda behov. Dessutom menar de att förhållandena på de anstalter där flyktingar och migranter hålls inlåsta ofta är sämre än i vanliga fängelser. Professor Manfred Nowak, som är chef för Ludwig Boltzmanns institut för mänskliga rättigheter i Wien, säger att det vanligtvis handlar om vanliga polishäkten, som ofta byggdes redan på 1800-talet och då utformades för att utgöra en del av bestraffningen.

– De är inte anpassade för att användas som häkten för långvariga vistelser. Missförhållandena är även ett skäl till varför människor inleder hungerstrejker. Det finns hela tiden människor som hungerstrejkar och detta är en fråga som myndigheterna borde ta på större allvar, säger Manfred Nowak till IPS.

Roland Schonbauer, språkrör för FN:s flyktingorgan UNHCR i Wien, säger att många asylsökande sätts i förvar utan att ha kännedom om sina juridiska rättigheter, eller ens varför de blivit inlåsta. Enligt landets inrikesdepartement satt sammanlagt 5 398 människor i flyktingförvar under förra året, varav över 1 500 genomförde hungerstrejker. Hittills i år har drygt 3 900 människor satts i flyktingförvar, varav drygt 1 200 hungerstrejkat.

Människorättsorganisationer varnar dessutom för att problemen med dessa förvar troligen kommer att förvärras under nästa år. Landets inrikesminister Maria Fekter, som av lokala analytiker beskrivs som mycket hård i invandringsfrågor, planerar nämligen att presentera nya lagar som kan komma att göra det möjligt att i ännu högre utsträckning sätta migranter och asylsökande i “preventivt förvar”.

Många människorättsaktivister befarar dock att deras kritik mot det nuvarande systemet inte kommer att ge något resultat på grund av det politiska klimatet i Österrike. Högerradikala partier som Frihetspartiet och Alliansen för Österrikes framtid har med sina invandringsfientliga budskap lockat många väljare i såväl lokala som nationella val. Flera färska opinionsundersökningar har dessutom visat att en majoritet av befolkningen anser att den ökande kriminaliteten i landet beror på invandringen.

Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *