Malawi: Bomullsodlare hungrar – trots stora skördar

Blantyre, 091001 (IPS) – Trots att Malawis lagerbodar är fyllda av majs tvingas bomullsodlarna Ida och Montfort Salijeni och deras fyra barn att försöka överleva på vilda rotfrukter. Familjens bomullsskörd har förblivit osåld på grund av en konflikt mellan regeringen och uppköparna.

Över hela Malawi finns det bomullsodlare som hamnat i precis samma situation som familjen Salijeni. Många av dem skyller på regeringen, som sedan länge ligger i en tvist med bomullsuppköparna om vilket lägstapris som ska gälla.

Uppköparna menar att det föreskrivna statliga bomullspriset är för högt, och eftersom man inte kommit fram till någon lösning har många uppköpare valt att avstå från att göra några inköp. Ett beslut som innebär att familjen Salijeni nu står helt utan pengar till mat.

– Jag har inget annat val än att leta efter vilda rotfrukter, mina barn måste ha något att äta. Om jag bara kunde sälja min bomull så skulle jag få pengar att köpa majs istället, säger Montfort Salijeni.

Familjen bor i regionen Chingale i södra Malawi, som är en av landets främsta bomullsproducerande regioner. Inkomsterna från bomullsförsäljningen brukar odlarna använda till att köpa majs, men i år har nästan ingen kunnat sälja sin skörd på grund av konflikten om prissättningen.

Malawis regering har satt ett lägstapris på bomull motsvarande knappa fyra kronor per kilo, men uppköparna är bara beredda att betala motsvarande drygt två kronor per kilo, med hänvisning till att den globala ekonomiska krisen lett till en minskad efterfrågan. Regeringen har dock vägrat gå med på sänkningen och hävdar att landets bomullsodlare har blivit utnyttjade alltför länge och nu måste börja få ordentligt betalt för sitt arbete.

Handeln inleds normalt i april, men hittills har inga uppköpare kommit till Chingale och många odlare börjar nu bli desperata. Vanligtvis brukar de ha sålt alla sina skördar i juli, men nu finns det en risk för att all bomull ska gå förlorad eftersom regnsäsongen närmar sig.

– Vi ligger väldigt illa till eftersom vi inte ens har råd att transportera vår bomull till uppköparna. Om det börjar regna riskerar hela vår bomullsproduktion att gå förlorad, och då kommer allt vårt slit ha varit förgäves. Om inget sker kommer vi snart att börja se hungersrelaterade dödsfall här, säger Davison Mbayisa, som är sjubarnsfar och medlem i en förening för bomullsodlarna.

De 42 medlemmarna i Mbayisas förening har gemensamt skördat åtta ton bomull, men inte lyckats sälja något av sin produktion. Nu säger de flesta odlarna att det trots allt varit bättre om regeringen hade accepterat det bud som uppköparna kom med. – Vi vet att regeringen ville skydda oss och ge oss en möjlighet att tjäna bättre, men nu har vi inget val längre. Vi önskar att de som är beredda att köpa vår bomull till ett lägre pris kommer hit och gör det, annars riskerar vi att hungra ihjäl, säger Ida Salijeni. Landets jordbruksdepartement hävdar att man kommit överens med vissa uppköpare som är beredda att betala det pris man begärt, och att dessa uppköpare “snart” kommer att göra det möjligt för odlarna att sälja sina skördar.

Charles Mpaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *